Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим замінити хліб у котлетах та зберегти їх соковитість?

Чим замінити хліб у котлетах та зберегти їх соковитість?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато господинь запитують, чим замінити хліб у м'ясних котлетах.

Але для початку варто розібратися, навіщо його додають у фарш.

Навіщо додають хліб у фарш для котлет

Виявляється, справа не лише у збільшенні обсягу та економії. По-перше, страви зі смаженого фаршу без добавок зазвичай виходять сухими та жорсткими. Досить згадати смак люля-кебаб, приготовлений на занадто сильному вогні. Фрикадельки в супі виходять м’якими тільки за рахунок рідини, що оточує їх, а долма готується в киплячій воді, за рахунок чого яловичина без добавок залишається м’якою.

По-друге, у хлібі міститься клейковина, вона ж глютена, яку останнім часом оголосили чи не поза законом. Але насправді саме ця клейка речовина допомагає тесту бути пластичним. Хлібна клейковина дозволяє фаршу не розвалюватись і без додавання яйця.

І третій вже доведений плюс суміш хліба з фаршем – утримання соків усередині. На котлетах утворюватиметься апетитна скоринка, але вони залишаться соковитими. Але якщо з якихось причин від хліба вирішено відмовитися, необхідно придумати, чим його замінити в м’ясних котлетах. Рибні традиційно готуються без хліба з додаванням цибулі та яйця.

Чим замінити хліб у котлетах?

  • Невелика кількість манної крупи може замінити хліб у м’ясному фарші.
  • Крохмаль – під час приготування котлет достатньо додати 20 г продукту у фарш.
  • Сира картопля – натріть її на дрібній тертці, трохи відіжміть рідину і змішайте з фаршем, картопля додасть котлетам соковитості і щільності.
  • Терті морква, капуста або кабачок зроблять котлети соковитими і ніжними.
  • Житнє або пшеничне борошно – також замінить хліб.
  • Вівсяні пластівці – замочіть їх на кілька хвилин у молоці, трохи вичавіть і додайте у фарш.
  • Велика кількість подрібненої цибулі – дасть котлетам необхідної соковитості, еластичності та насиченого смаку.

ВАЖЛИВО!

На 1 кілограм фаршу не слід класти більше одного яйця, оскільки, згортаючись при тепловій обробці, білок зробить котлети жорсткими.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні