Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі ознаки катаракти і чи можна її вилікувати без операції?

Які ознаки катаракти і чи можна її вилікувати без операції?

Этот материал также доступен на русском языке
Катаракта – одне з найпоширеніших захворювань очей. Питанням «що таке катаракта?» задається кожен, хто на прийомі у офтальмолога чує цей страшний діагноз.

Відповідає лікар-офтальмолог Микола Теміров:

«Катаракта – патологія органу зору, що характеризується частковим або тотальним помутнінням кришталика, який знаходиться між склоподібним тілом і райдужною точкою ока.

Хрусталік виконує роль анатомічної лінзи, його головне завдання – заломлення променів з їх подальшим проектуванням на сітківку. Якщо кришталик каламутніє, порушується природний процес заломлення променів, через що знижується гострота зору або людина зовсім сліпне.

Катаракта вважається хворобою людей похилого віку. Згідно зі статистикою, 70% усіх випадків виникнення вікової катаракти припадає на вік старше 70 років. Це означає, що чим старішою стає людина, тим вища ймовірність помутніння кришталика.

У похилому віці основною причиною розвитку патології прийнято вважати зміни, що відбуваються в кришталику на біохімічному рівні. Цей процес розцінюється медиками як природний, тобто розвитку катаракти певною мірою схильна кожна людина.

Ознаки катаракти

Головна і найпоширеніша ознака катаракти – завіса перед очима. Більшість пацієнтів описують цю ознаку, ніби вони дивляться на світ крізь запотіле скло, туманну пелену. Нерідко пацієнт довгий час не помічає, що зір став гіршим, оскільки око, яке бачить краще, компенсує різницю у зорі. Для самодіагностики лікарі рекомендують почергово заплющувати очі та перевіряти зір окремо кожним оком.

До інших симптомів катаракти лікарі-офтальмологи відносять:

  • розмитий або затуманений зір;
  • кольори здаються тьмяними та бляклими;
  • з’являються кола навколо джерел світла;
  • чутливість до сонячного або яскравого світла;
  • погіршення зору вночі доби;
  • висока потреба у більш яскравому освітленні під час читання;
  • окуляри більше не допомагають.

Лікування катаракти

Сьогодні для лікування катаракти застосовується комплексний підхід, що поєднує медикаментозну терапію та оперативні методи лікування. Препарати, що використовуються, можуть уповільнити або на якийсь час призупинити розвиток патологічного процесу. Однак процес помутніння кришталика незворотний, на сьогоднішній день не існує ліків, які могли б повністю вилікувати катаракту.

З цієї причини єдиним дієвим методом лікування є ультразвукова факоемульсифікація катаракти – хірургічне втручання, яке полягає в заміні помутнілого кришталика на штучну інтраокулярну лінзу.

Операція займає 15-20 хвилин, процедура повністю безболісна і добре переноситься пацієнтами, оскільки проводиться під місцевою анестезією (за допомогою знеболювальних крапель).

Не варто боятися операції. Під час опитування чотири з п’яти пацієнтів повідомили, що операція пройшла набагато легше, ніж вони очікували».

Раніше ми писали, що офтальмологи назвали ранні ознаки катаракти: які симптоми не можна ігнорувати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні