П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк бути, якщо не дають спілкуватися з онуками?

Як бути, якщо не дають спілкуватися з онуками?

Этот материал также доступен на русском языке
Непоодинокими є ситуації, коли після розлучення батьків бабусі та дідусі не можуть спілкуватися з онуками, їм перешкоджають бачитися. Що роботи, якщо виникла така ситуація?

Відповідно до статті 257 Сімейного Кодексу України, баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їхньому вихованні.

Батьки або інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків і правнуків.

Алгоритм дій у цьоому разі такий.

  1. Можете звернутися до служби у справах дітей при місцевій раді з заявою про вирішення органом опіки та піклування спору щодо участі у вихованні дитини та спілкуванні дитини з бабусею, або дідусем, або іншим родичем. В заяві напишіть, коли, скільки ви бажаєте спілкуватися з дитиною, просіть встановити дні та години для спілкування.
  2. Якщо ваше питання неврегульоване, зверніться до суду щодо зобов’язання батькам не чинити перешкод у спілкуванні з онуком (онучкою). При поданні позовної заяви до суду можете залучити третю особу в спорі – службу у справах дітей.

До уваги! Навіть якщо дитина не бажає спілкуватися з бабусею і дідусем, це не перешкоджає їхньому праву щодо звернення до суду, оскільки їх позов спрямований саме на відновлення нормальних родинних стосунків між родичами.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні