Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк домогтися виконання рішення суду, якщо у справі продовжується тяганина?

Як домогтися виконання рішення суду, якщо у справі продовжується тяганина?

Этот материал также доступен на русском языке
Невиконання рішення суду, яке набрало законної сили, свідчить про неповноту виконавчих дій, що є недопустимим з огляду на положення статті 129-1 Конституції України щодо обов`язковості судових рішень.

«Під час звільнення з роботи я написав офіційну заяву, але зі мною не розрахувалися. У жовтні 2010 року подав позов до суду про стягнення боргу у розмірі понад 8 тисяч гривень заробітної плати і понад 15 тисяч гривень інших виплат (відповідно до звітності). Але досі нічого не одержав. Я 16 разів звертався до виконавчої служби у Буринському районі, але безрезультатно. Хто ж повинен виконати рішення суду?

Іван Лазоренко, м. Буринь, Сумська обл.»

Як дати хід справі?

Невиконання рішення суду, яке набрало законної сили, свідчить про неповноту виконавчих дій, що є недопустимим з огляду на положення статті 129-1 Конституції України щодо обов`язковості судових рішень.

Для того, щоб вирішити ситуацію, необхідно зробити декілька кроків.

  1. Написати заяву начальнику територіального відділу Державної виконавчої служби України (далі – ДВС), наступного змісту: «У відділі державної виконавчої служби міста на виконанні перебуває судовий наказ № (вказати), дата (вказати), на виконання рішення суду №, дата, судді (вказати). Судовий наказ було подано до державної виконавчої служби (вказати коли). Було відкрито виконавче провадження №, дата (вказати).

Згідно ч. 1 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження»: «Виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії».

Дії, які передбачені Законом України «Про виконавче провадження», виконавцем не вчиняються. По виконавчому провадженню проходить тяганина.

Оскільки фактично станом на (вказати дату, коли писали це звернення) виконавчі документи в повному обсязі не виконані, у відповідності до положень Закону України «Про виконавче провадження», прошу:

а) провести перевірку виконання рішення суду по переліченому виконавчому провадженню;

б) оновити відомості щодо боржника та накласти арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають на рахунках і вкладах у банках, інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах, а також опечатати каси, приміщення і місця зберігання грошей;

в) звернути стягнення на доходи боржника у разі їх виявлення;

г) здійснити інші дії і повноваження, передбачені Законом України «Про виконавче провадження» та іншими законами.

Інформацію про здійснені заходи, спрямовані на виконання рішення суду та відповідні процесуальні документи виконавчого провадження, оформлені належним чином, просимо надіслати стягувачу (вказати вашу адресу)».

Окрім вимог до ДВС, вкажіть ваші власні дані:

  •  банківські реквізити (або надайте довідку для перерахування коштів на виконання рішення суду);
  •  власну адресу, номер телефону або надайте копії документів, якщо у вас змінилась адреса чи якісь особисті дані (просіть їх врахувати це при виконанні рішення суду).

Ви можете подати заяву особисто, вимагаючи відмітки канцелярії на вашому екземплярі, а можете направити лист до ДВС поштою.

  1. Вимагайте довідку від ДВС щодо виконання рішення суду, обов’язково вимагайте звірки залишків суми, яка повинна бути сплачена на виконання рішення суду.
  2. Якщо у вас закінчився термін судового наказу, а рішення суду не виконано, звертайтесь до суду, який вам виніс рішення та видав судовий наказ.

Ви повинні надати до суду довідку з виконавчої служби, яка буде підтверджувати, що рішення суду не виконано, і тоді напишете заяву на ім’я голови суду, підтверджуючи, що для виконання рішення суду вам потрібно продовжити строк дії судового наказу. З подовженим строком судового наказу ви маєте право знову звертатися до органів ДВС для повного виконання рішення суду.

Куди звертатися зі скаргами?

Якщо рішення суду не виконується, ви маєте право скаржитися до органу ДВС, якому безпосередньо підпорядкований виконавець, зазначений у вашому виконавчому провадженні. Або направити скаргу керівнику головного апарату ДВС.

Можете також позиватися до суду, який вам видав судовий наказ, оскаржуючи бездіяльність державної виконавчої служби щодо невиконання рішення. Відповідно до статті 447 Цивільного кодексу України (в редакції від 6.11.2022 р.), сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Як у скарзі, так і у заяві до суду необхідно конкретизувати дії державного виконавця, які ви вважаєте неправомірними і за яких підстав. Обов’язково вкажіть, які процесуальні дії мали бути вчинені при виконанні виконавчого провадження. Також обов’язково надайте копії письмових доказів на підтвердження своїх вимог, завіривши їх власноручно («згідно з оригіналом», дата, ПІБ, підпис).

В заяві до суду можете заявити клопотання для огляду в судовому засіданні оригіналів матеріалів виконавчого провадження (вказати його дату і номер).

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Читайте також:

Що робити, якщо неправильно нарахували пенсію навіть після “купівлі” стажу.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні