Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНеправильно нарахували пенсію навіть після "купівлі" стажу. Що робити?

Неправильно нарахували пенсію навіть після “купівлі” стажу. Що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо фахівці справді припустилися помилки і самі її визнають, то її буде обов'язково виправлено.

«30 березня мені виповнилося 60 років. Щоб вийти на пенсію вчасно, мені не вистачало кількох місяців стажу до 29 років. У лютому я здійснила доплату внесків за деякі неповні місяці страхового стажу. Після цього я отримала роздруківку, згідно з якою мій стаж становив лише 29 років і 1 місяць. Але, за моїми підрахунками, стаж на момент призначення пенсії мусив становити вже близько 30 повних років. Прошу підказати, чи правильно розрахували стаж, чи було при цьому враховано мою доплату. Як можна оскаржити помилку Пенсійного фонду?

Надія Кулик, м. Калуш, Івано-Франківська обл.»

Треба розбиратися

Зробити повну перевірку вашого стажу ми не можемо, тому що не маємо необхідного пакету документів і не знаємо усіх деталей вашої справи.

Якщо судити з тих документів, які ви додаєте до листа, то, схоже, що врахували не всі місяці, за які ви доплатили. Частину врахували, а частину ні. Наприклад, періоди з жовтня 2004 року по січень 2005 року, а також березень 2006 року до розрахунку, судячи з усього, не увійшли. Причина невідома. Можливо, через неуважність. Хоча цих місяців все одно замало, щоб у вас вийшло 30 повних років стажу.

 Можна дійти до суду

Класичний порядок оскарження рішень Пенсійного фонду виглядає так:

  •  звертаєтеся з письмовою заявою до місцевого відділення, яке призначило пенсію, і чекаєте від них письмової відповіді;
  •  якщо питання не вирішено, то пишіть листа до обласного Пенсійного фонду, додавши копію відповіді з місцевого відділення;
  •  за незадовільного результату можна написати листа до Пенсійного фонду України, додавши попередні відповіді;
  •  далі – звернення до суду, якщо ви точно впевнені, що дії або бездіяльність органів Пенсійного фонду є неправомірними.

***

Іноді люди звертаються до суду, минаючи вищі інстанції. Хоча й суд далеко не завжди стає на бік пенсіонера. Але буває і так, що питання можна вирішити без будь-якого суду і ходіння по інстанціях. Якщо фахівці справді припустилися помилки і самі її визнають, то її буде обов’язково виправлено. До речі, будь-який пенсіонер має, наприклад, право записатися на особистий прийом до начальника відділу або управління, що гарантує уважніший розгляд його питання.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні