П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяТиждень про митаря та фарисея: чому присвячені підготовчі тижні до Великого посту...

Тиждень про митаря та фарисея: чому присвячені підготовчі тижні до Великого посту і коли вони проходять?

Этот материал также доступен на русском языке
Великий пост у 2023 році розпочнеться 27 лютого, але йому передує кілька підготовчих тижнів. У чому їхній зміст? Які особливості?

Приготування до Святої Чотиридесятниці починається невдовзі після свята Богоявлення Господнього, відповідно до того, що Господь Ісус Христос невдовзі після Свого Хрещення пішов у пустелю для посту, на згадку про яку і встановлена Чотиридесятниця.

Власне Чотиридесятниці передують чотири підготовчі Тижні:

  • Тиждень (без тижня) Митаря та фарисея;
  • тижня і Тижня:
    про блудного сина,
    м’ясопуста та
    сиропуста («сирна»).

Упродовж підготовчих тижнів Церква привчає християн до подвигу посту поступовим посиленням помірності.

Після Суцільного тижня відновлюються пости в середу і п’ятницю, потім забороняється їсти м’ясну їжу, але дозволяється вживати молочну їжу в середу і п’ятницю.

ТИЖДЕНЬ ПРО МИТАРА ТА ФАРИСЕЯ

Перший тиждень перед Великим постом присвячений притчі про митаря та фарисея. Митар, увійшовши до храму, гірко каявся у своїх гріхах і просив Господа пробачити його. Фарисей, впевнений у власному благочестя, дякував Богові за те, що не схожий на інших грішників. Чи потрібно говорити, що прощення отримав не роздутий від самолюбування фарисей, а митар, що кається?

Ця притча покликана нагадати нам про шкідливість гордині, яка припиняє наше духовне зростання, і про користь покаяння — вміння тверезо поглянути на себе збоку, вчасно помітити погані пориви душі і серця, визнати їх, покаятися в них і постаратися викорінити. А ще не побоятися щиро вибачитися: чи в Бога, чи в скривдженого нами ближнього…

У календарі Великого посту 2023 року перший тиждень випадає на 5 лютого, а перший тиждень триває з 6 січня по 11 лютого і називається Всеїдним або Суцільним. Пісних днів у ній немає, з понеділка по неділю дозволено їсти будь-яку їжу, включаючи м’ясо та молочні продукти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні