П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЩо робити, якщо ціна на ціннику та на касі не збігаються

Що робити, якщо ціна на ціннику та на касі не збігаються

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен із нас хоча б раз опинявся в ситуації, коли в магазині на ціннику було зазначено одну ціну, а касир пробивав у чеку зовсім іншу — набагато вищу.

Довести щось продавцям у такій ситуації дуже важко, тим більше тим, хто не знайомий із тонкощами торговельного законодавства. Сьогодні ми розповімо, чи можна повернути переплачені гроші і як взагалі поводитися у подібній ситуації.

Як повернути гроші?

Часто в магазинах влаштовують різні акції та розпродажі, а багато товарів продають зі знижкою. Однак акційна ціна не завжди відповідає реальній, і покупцю доводиться платити більше, ніж він розраховував. Що ж робити?

Якщо ви зіткнулися з такою несумлінністю, сплатіть на касі суму, вказану в чеку, а потім викличте адміністратора магазину. Разом з ним підійдіть до цінника зі знижкою у торговельному залі й попросіть пояснити, чому реальна ціна не відповідає заявленій.

Що б вам не говорили, у такій ситуації магазин зобов’язаний повернути покупцеві різницю, тобто переплачені гроші. Якщо ж торговельні працівники робити це відмовилися, ви маєте право викликати поліцію і зафіксувати факт обману, за що магазину доведеться заплатити штраф.

Які закони порушує магазин?

Кожному покупцю потрібно знати, що якщо магазин продає товар не за тією ціною, яка вказана на ціннику, він порушує статтю 633 Цивільного кодексу України про публічний договір. Згідно з цим договором, «одна сторона – підприємець – взяла на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться». І якщо товар не хочуть продавати за ціною, вказаною на ціннику, це пряме порушення умов публічного договору, яке передбачає адміністративне покарання – штраф.

Крім того, у статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів» зазначено, що продавець повинен обов’язково вказувати ціну кожної одиниці продукції, а написи щодо ціни реалізації мають бути чіткими і простими для розуміння. Крім того, «ціна має включати усі податки і неподаткові платежі, які, відповідно до законодавства, сплачуються споживачем під час придбання відповідної продукції».

Читайте також:

Експерти приголомшили новим прогнозом – ціна на популярний товар зросте на 50-60%.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні