П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокат Оренда землі: що робити, якщо нічим платити?

 Оренда землі: що робити, якщо нічим платити?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо неможливо виконати договір з оплати, треба повідомити про це громаду, оскільки вашим договором передбачена згода сторін.

«З 2015 року наша сім’я уклала договір землекористування з Маяківською сільрадою, і ми справно платили гроші. 2019 року, коли було створено Маяківську сільську територіальну громаду, було укладено договір про відшкодування втрат бюджету Маяківської сільської ради від недоотримання коштів за фактичне землекористування. Було вказано суму договору та його умови (копія договору вам надіслана). Наразі нам не під силу сплачувати цю суму за користування ділянкою. Що робити?

Паламарчук Н.О., м. Овідіополь, Одеська обл.»

Первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Згідно частини 1 статті 12 Земельного Кодексу України, до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема:

  • розпорядження землями територіальних громад;
  • передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб;
  • надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності;
  • вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.
  • ***

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування. При цьому обов’язково укладається договір, в якому прописані права і обов’язки сторін. Договір є обов’язковим для виконання сторонами, що встановлено статтею 629 Цивільного кодексу України. Ви як землекористувач маєте обов’язок сплачувати за фактичне використання земельної ділянки. У випадку спірних відносин, ви можете їх вирішувати шляхом переговорів з громадою, що передбачено статтею 11 Договору.

***

Якщо у вас є певні обставини, які унеможливлюють виконання цього договору щодо оплати, ви обов’язково повинні повідомляти про це громаду, адже згода сторін передбачена вашим договором.

Якщо умови договору вас не влаштовують, ви маєте право звернутися до суду для вирішення проблемних питань щодо їх виконання. Відповідно до частини другої статті 152 Земельного кодексу України, власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Читайте також:
Новий податок на землю: за які ділянки та кому не потрібно платити.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні