Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДачаСекрети вирощування гарденії в домашніх умовах: як досягти пишного цвітіння

Секрети вирощування гарденії в домашніх умовах: як досягти пишного цвітіння

Этот материал также доступен на русском языке
Гарденія - квітка примхлива. Про це треба пам'ятати всім, хто, побачивши в магазині пишний кущ із білими бутонами, вирішив завести у себе це диво.

Часто новий господар гарденії приносить її додому і стикається з неприємностями: численні бутони опадають, листя жовтіє і в’яне, стебла оголюються. Які причини призводять до такого плачевного результату?

Якщо у гарденії жовтіє листя?

Це найчастіша недуга гарденії. Листя блідне, жовтіє, іноді – тільки між прожилками. Чому?

  1. Неправильний режим поливу. Гарденія жовтіє при надмірному зволоженні ґрунту або, навпаки, після просушування. Полив потрібен відразу ж після висихання верхнього шару землі на 1-2 фаланги пальця (залежно від розмірів рослини та глибини горщика), чекати повного просушування земляної грудки не можна.

Поливати потрібно добре відстояною, найкраще – кип’яченою або відфільтрованою (від хлору) водою. І лише теплою. Холодна та жорстка вода не підходить.

  1. Неправильно вибраний субстрат. Гарденія віддає перевагу кислим грунтам, на всіх інших вона почуватиметься погано. У нейтральному і, тим більше лужному, ґрунті її коріння перестає засвоювати необхідні речовини.

Субстрат із кислою реакцією (pH 4-5) можна купити у квітковому магазині під назвою «Азалія» або «Гарденія». У готовий субстрат можна самостійно підмішати хвойні голки для додаткового підкислення. Зверніть увагу, що навіть кислий грунт з часом залужується, оскільки вода з-під крана в основному лужна. Тому бажано раз на 10 днів поливати гарденію підкисленою водою. Для підкислення використовують:

  • лимонну кислоту – кілька кристалів (на кінчику ножа) розчиняють у 1 л води;
  • щавлеву кислоту – 1/3 чайної ложки на 3 л води, після чого настоюють не менше 3-4 діб. Щавлева кислота хороша тим, що не тільки підкислює воду, а й тримає в облозі солі кальцію, які шкідливі для більшості рослин;
  • лимонний сік – 2-3 краплі на 1 л води;
  • торф – 200 г торфу заливають 3 л води, наполягають на добу.
  1. Хлороз. Це нерівномірне пожовтіння листя: прожилки залишаються зеленими на тлі жовтих, іноді практично знебарвлених пластин. Хлороз пов’язаний із браком у ґрунті заліза. Хлороз у гарденії зустрічається дуже часто, війну з ним потрібно вести постійно, інакше квітка хворітиме.

Хлороз виникає при залужуванні ґрунту, тому насамперед для профілактики слід поливати гарденію підкисленою водою. При яскравих ознаках прояву хлорозу діяти слід так:

  • обприскувати та полити гарденію залізовмісними препаратами, наприклад, «Феровітом», «Мікро-Fe»;
  • приготувати саморобний хелат заліза, обприскати і полити рослину (на 3 літри кип’яченої води беруть столову ложку лимонної кислоти і чайну ложку залізного купоросу. Цю суміш необхідно добре змішати, в результаті вийде блідо-оранжева рідина. Зберігати розчин не можна);
  • додаткове джерело заліза – закопати в грунт іржаві цвяхи.
  1. Нестача освітлення. Жовтіє гарденія і при нестачі світла. У цьому випадку листя блідне, причому рівномірно, на всіх гілках куща.
  2. Недолік харчування. Гарденія, як будь-яка декоративна рослина, у період росту та цвітіння потребує підживлення. Підберіть хороше комплексне добриво з додатковим вмістом заліза та магнію. Нестача магнію також призводить до збліднення листя. У цьому випадку допоможе сульфат магнію, яким треба обприскувати рослину (20 г на 10 л води).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні