П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачКолодязна вода: якість, способи очищення, догляд за криницею

Колодязна вода: якість, способи очищення, догляд за криницею

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, у дитинстві ви їздили до бабусі до села і після активних ігор на палючим сонці порятунком ставала чашка холодної води з криниці.

Ніхто не думав про кип’ятіння або фільтрацію, тому що вважалося, що чистіше за колодязну воду просто не існує. Однак це велика помилка, і сьогодні ми про це поговоримо.

Колодязь є укріпленою конструкцією в землі глибиною від 10 до 30 метрів, де накопичується вода. Саме глибина відіграє ключову роль у чистоті води. Криниці до 10 метрів збирають в основному ґрунтову воду, яка за складом буде максимально близька до найближчої водойми. Тому така вода містить у собі хімікати та бактерії у великій кількості, відповідно пити цю воду небезпечно для здоров’я. Якщо розглядати глибші колодязі, то вода з них безпечніша, тому що між водним горизонтом і грунтом є глиняний шар, який виступає природним фільтром.

Очищення колодязної води – те, чому варто приділити особливу увагу. І щоб зробити це найефективніше, необхідно провести аналіз води. З результатів підбирається фільтр. Якщо завдання – позбутися жорсткості або прибрати неприємний запах – підійдуть іонообмінний і вугільний фільтр відповідно. Якщо ж мова про питну воду – звичайно варто купити фільтр зворотного осмосу. Про всяк випадок також рекомендуємо запастися таблетками для знезараження питної води Dutrion. Завдяки діоксиду хлору вони вбивають шкідливі мікроорганізми і запобігають ймовірності зараження такими захворюваннями, як дизентерія, холера, черевний тиф і т.п. Купити армійські пігулки для очищення води можна в інтернет-магазині AQUANOVA.

Тепер щодо догляду за самою криницею. Як тільки ви помітили неприємний запах або зміну кольору води – варто подумати про очищення колодязя.

Догляд передбачає такі кроки:

  • видалити сміття з поверхні води;
  • відкачати воду;
  • очистити стінки від мулу, водоростей та мінеральних утворень;
  • обробити тріщини герметиком;
  • замінити матеріал на дні криниці;
  • обробити стінки дезінфікуючим розчином;
  • наповнити водою колодязь, додати дезінфікуючий розчин;
  • злити воду, затягнути конструкцію непрозорою плівкою та залишити від 6 до 24 годин залежно від пори року;
  • промити спочатку хлорованою водою, а потім звичайною доти, поки не зникне запах хлору.

Після обробки заборонено пити воду перші 24 години. Протягом перших 5-10 днів вживати воду можна лише після попередньої обробки. Якщо запах хлору залишається – необхідно провести прокачування колодязя.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні