Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВикривлення хребта: як усунути надмірний прогин у попереку?

Викривлення хребта: як усунути надмірний прогин у попереку?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви помітили, що у вас зіпсувалася постава, став випирати живіт і з'явилися болі у спині, це можуть бути ознаки викривлення хребта в поперековому відділі.

Чому воно виникає і чим небезпечне, розповів ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Шимон.

На що звернути увагу?

Лордоз – це вигин хребта уперед. В нормі у всіх людей присутній фізіологічний лордоз у шийному та поперековому відділах. Він формується у перший рік життя, коли дитина тільки починає ходити.

Патологічний лордоз відрізняється від фізіологічного ступенем вигину – коли викривлення хребта надто виражене або, навпаки, згладжене. Коректніше в цих випадках говорити про гіпер- і гіполордоз.

Найбільше шкодить організму гіперлордоз у поперековому відділі, який призводить до порушення нахилу тазу і зміщення векторів навантаження не тільки на хребці, а й на кульшові суглоби. Така проблема зустрічається у різних вікових групах, може бути вродженою або набутою і часто пов’язана зі способом життя людини.

Чому виникає проблема?

Основними причинами розвитку поперекового гіперлордозу у дорослих вважаються травми спини і тазостегнових суглобів, захворювання кісток і кістково-хрящової тканини, слабкі м’язи (атрофія, дистонія), аномалії розвитку хребта, пухлини, різні запальні та інфекційні процеси.

Серйозного навантаження, здатного викликати посилення викривлення, завдає на хребет зайва вага. Ще одним провокуючим фактором виступає нестача вітамінів та мікроелементів. Відчутно впливає на положення спини і тривала неправильна постава, звичка сидіти, стояти або лежати у «неправильних» позах.

Як проявляється лордозне викривлення?

Симптоми відрізняються залежно від причини гіперлордозу та ступеня тяжкості патології. До найбільш поширених належать біль і дискомфорт у спині, що посилюються при нахилах і поворотах тулуба; спазми, оніміння та поколювання в м’язах спини та кінцівок; обмеження рухливості та напруження в поперековому відділі; відчуття швидкої стомлюваності в спині та ногах при тривалому статичному навантаженні.

Крім того, гіперлордоз часто помітний візуально: яскраво виражений вигин попереку, таз «підкручений» назад, а живіт сильно виступає вперед, при цьому його неможливо повністю втягнути. А якщо пацієнт лежить на спині, у нього виникає великий проміжок між нижньою частиною спини і поверхнею, який не зникає навіть після нахилу вперед.

При вираженому прогині попереку також можливими є порушення функції органів черевної порожнини, збої обміну речовин, загальна млявість та слабкість, спричинена нерівномірним навантаженням на м’язовий корсет спини.

Що робити?

Діагностика гіперлордозу в поперековому відділі зазвичай не становить особливих труднощів: лікар (ортопед-травматолог, вертебролог, невролог) проводить зовнішній огляд , оцінює амплітуду рухів, м’язову силу, неврологічний статус.

Лордоз потребує тривалого комплексного лікування, що включає носіння бандажа або корсета, спеціальний масаж, прийом міорелаксантів, протизапальних препаратів та вітамінів, фізіотерапію, рекомендації щодо зниження ваги, вправи для зміцнення м’язів спини та підвищення рухливості попереку. Також при виборі терапії враховуються супутні захворювання, які могли спричинити викривлення хребта. Хірургічне лікування застосовується рідко, лише у найважчих випадках.

 Допоможе зарядка

  •  Добре знімають навантаження з попереку нахили вперед та вниз. На видиху нахилиться, якщо вийде, дістаньте руками підлогу і потягніться вперед. Також можна при нахилі обійняти руками кісточки і вільно подихати 30-60 секунд.
  • Стоячи рачки, робіть «сердиту кішку», почергово округляючи і прогинаючи спину. При цьому напружуйте живіт і затримуйтеся у кожному положенні на 3 секунди.
  • Лежачи на животі на плоскій поверхні (руки вільно вздовж тіла, на них не спирайтеся), напружте м’язи спини і підніміть ноги та голову над підлогою. Через 3-5 секунд акуратно поверніться у вихідне положення і розслабте м’язи, повторіть 10 разів.

Всі вправи робіть неквапливо, плавно і без ривків.

Ірина Лебединець

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні