Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПільги по-новому: що треба знати про оновлений механізм виплати пільгових коштів

Пільги по-новому: що треба знати про оновлений механізм виплати пільгових коштів

Этот материал также доступен на русском языке
Відтепер пільгами на житлово-комунальні послуги, як і субсидіями займається Пенсійний фонд. З січня цього року пільги на житлово-комунальні послуги надаються виключно у готівковій формі.

Ми вже писали, що пільгами на житлово-комунальні послуги, як і субсидіями, займається Пенсійний фонд. З початку року діє оновлений механізм виплати пільгових коштів.

Донедавна виплата грошей на оплату житлово-комунальних послуг пільговикам здійснювалася двома способами:

  • у безготівковій формі на персональний обліковий запис в «Ощадбанку», після чого «Ощадбанк» переказував гроші комунальним підприємствам;
  • готівкою на банківський рахунок пільговика або на його ім’я у вказане відділення «Укрпошти».

З січня цього року пільги на житлово-комунальні послуги надаються виключно у готівковій формі.

Що для кого змінюється?

* Пільговикам, які раніше отримували пільги у готівковій формі або звернулися по надання виплати з грудня 2022 року, Пенсійний фонд України (ПФУ) перераховуватиме гроші на їхні рахунки, відкриті в уповноважених банках, або на «Укрпошту» (залежить від обраного пільговиком способу виплати ).
*Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у безготівковій формі, гроші з січня також перераховуватимуть на їхні пенсійні рахунки в уповноважених банках або на «Укрпошту», де людина отримує пенсію.
* Іншим пільговикам (не пенсіонерам), які до грудня 2022 року отримували пільги у безготівковій формі, гроші з січня переказуватимуться на їхні поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом в «Ощадбанку». Про відкриття такого рахунку співробітники ПФУ обов’язково поінформують пільговика. Щоб отримати гроші, потрібно особисто звернутися до «Ощадбанку» і укласти відповідний договір.

Якщо пільговик бажає отримувати гроші в іншому банку або через відділення «Укрпошти», йому необхідно звернутися із заявою до територіального управління Пенсійного фонду:

  • прийти особисто до будь-якого сервісного центру ПФУ;
  • відправити поштою;
  • через власний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України: portal.pfu.gov.ua.

***

Тим, хто вперше отримуватиме пільги на комуналку на руки, важливо знати, що тепер ви самостійно мусите розраховуватися за спожиті житлово-комунальні послуги. Це обов’язок, про який не слід забувати. І ще один позитивний момент: тепер ви можете заощаджувати на комунальних послугах і користуватися заощадженими коштами.

Про пільговий статус

По встановлення пільгового статусу звертатися, як і раніше, треба до управління соціального захисту населення, ЦНАП або до уповноважених осіб територіальної громади.

Відтепер пільгами на житлово-комунальні послуги, як і субсидіями займається Пенсійний фонд. З січня цього року пільги на житлово-комунальні послуги надаються виключно у готівковій формі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні