Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатМобілізація-2023 в Україні: про повістки, військовий облік та переселенців

Мобілізація-2023 в Україні: про повістки, військовий облік та переселенців

Этот материал также доступен на русском языке
Якою буде мобілізація в Україні цьогоріч? Газета "На пенсії" зібрала для читачів достовірну інформацію про військовозобов'язаних в 2023 році.

РФ готує нову хвилю мобілізації і нові фейки про нашу армію. Тим часом газета “На пенсії” зібрала для читачів достовірну інформацію про військовозобов’язаних в 2023 році. Якою буде мобілізація в Україні цьогоріч?

Які правила вручення повісток?

У воєнний час мобілізують за допомогою повістки – це письмовий документ з мокрою печаткою. Він обов’язково має бути підписаний керівником ТЦК (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки). Документ дають військовозобовязаному особисто в руки. Його можуть вручити будь-де: на вулиці, робочому місці або блокпостах. Передати повістку можуть тільки співробітник ТЦКСП, а також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств/установ/організацій, зокрема закладів освіти, фізичні особи-підприємці, управителі багатоквартирних будинків.

Можна відмовитися від повістки у таких випадках:

  • якщо в документі вказано неправильні дані отримувача;
  • повістку вручає не уповноважена для цього особа;
  • немає печатки військкомату/підпису військового комісара.

Документ вважається врученим, якщо призовник розписався в ньому.

Яка відповідальність чекає на порушників?

За перше порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію громадян штрафують у розмірі від 1700 до 3400 гривень. За повторне – від 3400 до 5100 гривень. Кримінальна відповідальність настає за ігнорування повістки на відправку. Це кваліфікується як ухилення від мобілізації. Передбачено позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Чи потрібно переселенцю повторно ставати на облік?

«Внутрішньо переміщені громадяни зобов’язані стати на військовий облік за фактичним місцем проживання. ВПО підлягають мобілізації на рівних умовах з місцевими жителями», – пояснив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Щодо особливостей регіональної мобілізації, в кожному територіальному центрі комплектування ведеться облік військовозобов’язаних. В єдиній базі є вся інформація про те, де і скільки мобілізованих певних спеціальностей. ТЦК отримують завдання щодо призову в певний час конкретного спеціаліста в тому чи іншому регіоні.

Чи можуть повернути на службу чоловіків, які виїхали за кордон?

Відповідно до постанови Кабміну №1487 від 30 грудня 2022 року, облік чоловіків і жінок будуть вести не тільки ТЦК в Україні. Дипломатичні установи отримали права «інформувати» українців, які виїхали за кордон, про призов, а також зобов’язані зберігати і передавати ТЦК їхні особисті дані й сприяти їх поверненню до України на службу. Це стосується чоловіків з українським паспортом, які виїхали за кордон більш ніж на три місяці.

Адвокат, кандидат юридичних наук Анастасія Хижняк пояснює, що постанова стосується всіх військовозобов’язаних чоловіків та жінок. Порядку й механізмів повернення українців наразі немає.

«Але є лише цитата «сприяти поверненню військовозобов’язаних під час призову та мобілізації». Можливо, порядок буде пізніше у вигляді інструкцій та положень. Єдина дія дипустанови – сповіщати. Повістки давати не можуть. Такого обов’язку немає», – розказала Анастасія Хижняк.

За її словами, покарання не прописано, але теоретично може бути притягнення до адмінвідповідальності за порушення військового обліку.

Максим Несвітайлов, політолог, вважає, що «деяким чоловікам, що перетнули кордон незаконно або скористалися законною можливістю виїхати, але не повернулися у належний термін, це таки буде дзвіночок». Політолог вважає, що українське суспільство у більшості своїй з розумінням ставиться до мобілізаційних заходів. На його думку, цим не можна зловживати, роз’яснювальна робота має проводитися на постійній основі.

Ольга Лопатюк

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні