П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяТварини-синоптики: як домашні улюбленці пророкують погоду

Тварини-синоптики: як домашні улюбленці пророкують погоду

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні на озброєнні синоптиків та метеорологів перебувають найсучасніші прилади і технології, проте вони часто помиляються: замість передбачуваного дощу світить сонце, а обіцяне потепління обертається морозом та снігопадом.

А ось хто точно ніколи не помиляється у прогнозуванні погоди, то це тварини. Вони безпомилково можуть передбачити будь-яке природне явище – від хуртовини до посухи. Як же за поведінкою братів наших менших зрозуміти, яка погода на нас чекає?

Кішки і собаки: домашні барометри

Кішки найбільш чуйно реагують на зміну погоди, і за їхньою поведінкою можна судити про те, яким буде наступний день.

  • Якщо хвостата провісниця спить біля батареї, згортається у клубочок і прикриває лапкою ніс, отже, слід очікувати похолодання.
  • Якщо ж кішка відмовляється виходити надвір, миє лапкою за вушками, вилизує хвіст або катається по землі – на підході сильні дощі.
  • А ось коли вона схвильована і люто точить кігті об дерев’яні предмети, чекайте сильного вітру, а то й снігопаду.
  • Зате коли ваша домашня улюблениця спить, розтягнувшись на весь зріст, можна розслабитися – незабаром настане потепління. Собаки поводяться схожим чином.

Погода з акваріума

Акваріумні рибки користуються великою довірою у японців, які за їхньою поведінкою передбачають наближення землетрусу. Однак рибки вміють прогнозувати не лише сейсмічні катаклізми, а й погоду.

  • Якщо вони плавають біля поверхні води або починають метатися по акваріуму, готуйтеся до погіршення погоди. Річ в тому, що перед негодою у воді падає концентрація кисню, тому рибки піднімаються до поверхні, де його міститься більше.
  • А от якщо рибки копаються у ґрунті, можете бути впевнені: погода вас порадує.

Чудово передбачають погоду і жаби, які живуть у тераріумах. Коли амфібія голосно квакає, погода буде сонячною і теплою, а ось якщо вона мовчки залягла під корчом, не за горами похолодання і дощі.

Сільські метеорологи

Тварини, що живуть у селі, дуже чутливі до погодних змін і можуть бути чудовими синоптиками.

  • Коли вівці починають збиватися у групки, слід очікувати серйозного шторму або похолодання.
  • А барани перед негодою влаштовують бійцівські змагання.
  • Якщо свині стягують у свинарник солому або листя, можете бути впевнені: скоро підніметься сильний вітер, а гучний вереск поросят передбачає настання морозів.

Також морози можуть передбачити і свійські птахи: якщо гусак або курка стоїть на одній нозі, настає сильне похолодання.

Як Ньютон не повірив пастуху і що з цього вийшло

Якось фізик Ісаак Ньютон у сонячний день вирушив на прогулянку. Дорогою він зустрів пастуха, який гнав отару овець. Пастух попередив Ньютона, що для прогулянки він вибрав непідходящий час – незабаром піде дощ. Вчений тільки засміявся і пішов далі. Не минуло й півгодини, як почалася злива. Ньютон, який промок наскрізь, все ж таки зайшов до пастуха по роз’яснення. Той розповів, що погоду він визначив за шерстю барана.

Річ в тому, що шерсть тварин перед дощем і в сиру погоду набухає і стає довшою за рахунок заповнення пір волосків водою. І для досвідченого пастуха такі зміни є очевидними.

 Прогноз від крилатих синоптиків

За поведінкою «міських» птахів можна сказати, які атмосферні явища чекають на нас у найближчі день-два. Перед потеплінням голуби голосно воркують, а перед сильним вітром і дощем ховаються. Відчувають зміну атмосферного тиску і горобці. Перед гарною погодою вони зазвичай веселі і навіть забіякуваті, але якщо настає негода, горобці тихі і мляві. А якщо вони перелітають зграйками з місця на місце – на нас чекають сильні вітри.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні