Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПодаток на житло: кому доведеться віддати за квартиру чи будинок від 5...

Податок на житло: кому доведеться віддати за квартиру чи будинок від 5 до 25 тисяч гривень – подробиці

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які є власниками зайвих квадратних метрів, мають сплатити податок. Цього року суми внесків до бюджету за «зайві» квадратні метри можуть виявитися чималими.

Інформація про податкові нововведення оприлюднена в Податковому кодексі України, пише ТСН.

Кому доведеться сплатити податок за квартиру та будинок?

Виплати на користь держави доведеться зробити власникам квартир, площа яких перевищує 60 «квадратів», та власникам будинків з площею понад 120 «квадратів». Сума податку досить велика і може досягати 25 000 гривень для особливо великих квартир і будинків.

Як розраховується сума податку на житло?

Згідно з чинним законодавством, власники нерухомості, які мають додатковий «метраж», змушені будуть сплатити податок за кожен квадратний метр площі понад норму. «Додатковими» метрами вважаються 60 квадратних метрів для квартири, що виходять за межі, і 120 квадратних метрів – для будинку. Якщо ж площа квартири більша за 300 квадратних метрів, або площа будинку перевищує 600 квадратних метрів, розмір податку буде фіксованим і становитиме 25 000 гривень.

Суму податку за квадратний метр встановлює місцева влада, хоча вона не може перевищувати 1,5% (за квадрат) від мінімальної зарплати.

Так, станом на 2023 цей відсоток від «мінімалки» становить 97,5 гривень. Тобто, незважаючи на місце проживання, з українців не можуть стягнути понад 97,5 гривень за квадратний метр. Для прикладу, візьмемо власника квартири у 80 метрів квадратних (удвічі більше за поріг оподаткування). Нехай податкова ставка, яку затвердили рішенням місцевої влади, дорівнює 90 гривень, а оподатковуватимуться квартири понад 60 метрів квадратних, як у загальному випадку.

Підрахуємо суму податків, які має сплатити власник у цьому випадку. Ця сума розраховуватиметься як добуток загальної площі, з якої буде обчислено 60 квадратних метрів, та податкової ставки.

Розрахунок суми податків вестиметься за такою формулою: (80 м кв. – 60 м кв.) х 90 грн. = 1800 грн. Якщо квартира, наприклад, 120 квадратів, то сума податку буде набагато вищою – 5400 гривень.

Коли потрібно сплатити податок?

Терміни сплати податків коментує Державна податкова служба. У податковій зазначили, що платіжки надходять за минулий рік, тобто цього року необхідно буде внести податок за 2022 рік. Власники житла з «додатковими квадратами» мають отримати платежі до 1 липня цього року або ж вони можуть самостійно звернутися до податкової для оплати.

З моменту отримання квитанції про оплату власник нерухомості має 60 днів на їх погашення.

Від сплати податку на житло у 2023 році звільнено українців, житло яких перебуває на окупованій території або в тих населених пунктах, де велися військові дії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українці зобов’язані сплатити податок за квартиру.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні