П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачПродукти харчування в Україні можуть подорожчати: на скільки зростуть ціни

Продукти харчування в Україні можуть подорожчати: на скільки зростуть ціни

Этот материал также доступен на русском языке
Експерти припускають, що інфляція зросте приблизно  на 2,5-3%.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін вважає, що на українців чекає загальне зростання цін на продукти. Це може статися через війну та блекаут.

Подорожчання насамперед стосується овочів, олії та хліба.

Зростання цін на овочі люди відчують вже незабаром. Це станеться внаслідок сезонного чинника і через російську окупацію частини південних територій країни.

Олег Пензін вважає, що подорожчає і олія. 2022 року ціни на неї зросли на 12%. Він наголосив, що це дуже мало на тлі загального подорожчання.

Ціни на хлібопродукти теж можуть швидко піти вгору.

Швидше за все побачимо подорожчання хлібопродуктів. І це пов’язано в тому числі і з блекаутами, тому що, давайте будемо відвертими, жоден виробник і переробник товарів сільськогосподарського призначення, жоден ретейлер, який у своїй роботі використовує генератори, не оплачуватиме це з власної кишені, — сказав виконавчий директор Економічної дискусійної клубу

Пензін вважає, що інфляція зросте приблизно на 2,5-3%. Насамперед це станеться через постійні відключення електроенергії. Він додав, що на українців слід очікувати загальне зростання цін на 5%.

Слід зазначити, що продукти дорожчають не лише в Україні. За даними ООН, ціни на продовольство у світі 2022-го побили всі рекорди.

Нагадаємо, ми розповідали, що у Держстаті підрахували, на скільки піднялися ціни в Україні на їжу, одяг, проїзд та комунальні.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні