Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЯк правильно посадити саджанець винограду - інструкція для новачка

Як правильно посадити саджанець винограду – інструкція для новачка

Этот материал также доступен на русском языке
Вирощувати виноград прагнуть багато хто, але не у всіх це виходить. І, перш за все, проблема криється в неправильній посадці та підготовці саджанця.

Незважаючи на те, що висаджувати виноград можна і навесні, і восени, багато досвідчених садівників все ж таки віддають перевагу весняному періоду. Якщо ви плануєте посадку вегетуючих саджанців винограду або саджанців, що мають закриту кореневу систему, найкращий час для цього випадає на кінець весни-початок літа.

А ось рання весняна посадка саджанців винограду має відбуватися ближче до кінця квітня або на початку травня. Головна умова тут – добре прогріта земля, бо виноград – рослина теплолюбна.

А ось підготовка саджанців винограду до посадки має розпочатися задовго до моменту їхньої висадки ще на початку осені. Вона має одне важливе правило – вам доведеться знайти південну сторону земельної ділянки. Саме тут і має розміститися майбутня яма. До неї теж є свої вимоги за параметрами – ширина, довжина і глибина повинні дорівнювати 80 см. Правильна посадка саджанців винограду передбачає, що дно ями на 10 см буде вистелене шаром дренажу (підійде щебінь або бита цегла). Його доведеться засипати родючим ґрунтом. Я рекомендую використовувати верхній шар землі з вашої ями, в який попередньо по 1 кг додають перегній, суперфосфат та попіл. Після цього слід добре полити яму, щоби земля в ній трохи осіла. Перед висаджуванням саджанця його обов’язково доведеться помістити на 2 доби у відро з водою, щоб він заповнив втрачену взимку вологу. Попередньо перед цим обріжте коріння саджанця на 1 см. Так ви відкриєте капіляри.

Посадка винограду саджанцями навесні: основні етапи

Перш ніж приступити до підготовки місця для посадки винограду, зверніть увагу, що посадка однорічних і дворічних саджанців винограду в ґрунт має передбачати їхнє добре визрівання. Для того щоб ваша посадка саджанців винограду пройшла гладко і вдало, важливо не тільки правильно вибрати місце, але і слідувати наступній інструкції:

  • Перед тим, як посадити живець, застроміть в яму збоку від нього трубку із пластику діаметром від 3 до 5 см. У майбутньому через неї ви зможете легко та зручно поливати ваш кущ.
  • Досипте в яму родючої землі на 30 см і добре полийте її. Після того, як вода повністю вбереться, можете садити саджанець.
  • Уважно простежте за тим, щоб його коріння було рівномірно розподілене.
  • До країв засипте яму землею (можна використовувати решту після того, як ви викопали яму).

Правильна посадка саджанців винограду навесні має вже до серпня дати результат у їхньому зростанні до 2-х метрів.

А вже через рік ви зможете порадувати себе та близьких першим смачним урожаєм. Щоб убезпечити саджанці від суховіїв та гарячого сонця, накрийте їх картонним коробом із прорізаним овальним отвором зверху.

Зняти його можна через 2-3 тижні після висаджування.

Борис Олександрович КАРПІЧ, виноградар, Харківська область.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні