Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити при забитті кінцівки?

Що робити при забитті кінцівки?

Этот материал также доступен на русском языке
Удар виникає при ударі тупими предметами, падінні, дії ударної хвилі, при вибухах снарядів, мін, авіабомб.

На місці забитого місця швидко з’являється набряк, синець. Внаслідок розриву великих судин під шкірою утворюється скупчення крові (гематоми).

Забиті місця призводять до порушення функції пошкодженого органу.

Якщо удари м’яких тканин тіла викликають лише біль та помірне обмеження руху кінцівок, то забиття внутрішніх органів (мозок, печінка, легені, нирки) можуть призвести до тяжких наслідків у всьому організмі і навіть до смерті.

Запитання читача:

Мені 69 років. Минулої зими був у рідному селі і невдало впав – сильно забив ногу. Дорогу замело, і до лікаря одразу не потрапив. Що робити у такому разі?

Відповідає ортопед-травматолог Юрій Форосенко:

– Щоб кров не приливала, а та, що вилилася, не залишалася у місці травми, слід тримати пошкоджену кінцівку на піднесенні: руку – на невеликій подушечці, ногу підняти трохи вище – під кутом 40 градусів. У перші дві години потрібно прикладати холод, роблячи перерви після кожні 15 хвилин.

– Я змащував ногу зігріваючою маззю.

– Цього робити в жодному разі не можна. Такі мазі допоможуть при проблемах, пов’язаних із радикулітом, а суглоби їх «не люблять». Тому при різних травмах та переломах все, що підвищує температуру в місці ушкодження, спочатку забороняється. Сухе тепло ми рекомендуємо, якщо людина має підтверджене розтягнення зв’язок.

– А знеболювальні мазі допомагають?

– Зазвичай мазь не може проникнути в зону перелому через шкіру, яка є захисним бар’єром, та підшкірну клітковину, а це як мінімум сантиметр. Знеболювальні мазі охолоджують шкіру, впливають на нервові закінчення, і людині здається, що біль зменшується – психологічно почувається краще.

А мазі на основі гепарину або кінського каштану не завадять: вони нормалізують кровообіг та зменшують набряклість. Також ми призначаємо препарати-венотоніки, коли набряк великий: при сильному пошкодженні гомілковостопного суглоба об’єм ноги в цій області збільшується вдвічі і навіть більше. Якщо його не зменшити, це може призвести до сильного натягу шкіри, аж до появи пухирців, як після опіків – рідина піднімається і відшаровує верхню частину шкіри.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні