Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на воду поки що не підніматимуть

Тарифи на воду поки що не підніматимуть

Этот материал также доступен на русском языке
В останні дні минулого року Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила постанову про підвищення тарифів для 32 водопостачальних підприємств України і практично відразу її скасувала.

Але на телебаченні та в засобах масової інформації повідомлення вже пройшло, що викликало негативну реакцію споживачів. Щоправда, не це вплинуло на скасування підвищення.

Нагадаємо, що на час воєнного стану нам обіцяли, що ціни на комунальні послуги не зростатимуть. Але в регіонах ще з літа почали переглядати тарифи на вивезення сміття (як, наприклад, у Києві та Одесі). Чиновники встигли заявити, що їхні повноваження не поширюються на сферу послуг з вивезення сміття та утримання прибудинкових територій (УБПТ). Тобто тут тарифи не стримуватимуть.

До кінця опалювального сезону спочатку було вирішено залишити колишніми тарифи на газ та електроенергію. Потім Кабмін виділив субвенцію місцевим теплопостачальним підприємствам, щоб не зростали ціни на тепло і гарячу воду. А ось тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення лише рекомендували не переглядати. НКРЕКП до рекомендації не дослухалася і запланувала цього року підняти тарифи для водоканалів двічі – з 1 січня і з 1 липня. Головна причина – значне подорожчання електроенергії для підприємств. Крім того, зі зростанням мінімальної зарплати зросли й витрати на оплату праці працівників.

Поки що споживачі можуть видихнути, але, мабуть, ненадовго. Як сказав голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, запропоноване рішення суттєво відрізняється від оприлюдненого на сайті проекту, тому виникли непорозуміння щодо розмірів та структури цих тарифів. У результаті проект відправили на доопрацювання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні