Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкі дари принесли волхви немовляті Ісусові і що вони означають?

Які дари принесли волхви немовляті Ісусові і що вони означають?

Этот материал также доступен на русском языке
У доброї традиції дарувати один одному подарунки на Різдво — євангельське коріння. Так, найчастіше в ці дні ми згадуємо слова з Біблії.

Побачивши ж зірку, вони зраділи радістю дуже великою, і, увійшовши до дому, побачили Немовля з Марією, матір’ю Його, і, впавши, вклонилися Йому; і, відкривши свої скарби, принесли Йому дари: золото, ладан і смирну. — (Мф. 2:9—11).

У доброї традиції дарувати один одному подарунки на Різдво — євангельське коріння, але першими подарунками на Різдво були дари волхвів.

Дари волхвів: що це було?

Як і було сказано в Євангелії, новонародженому Немовляті Христові прийшли поклонитися три мудреці зі Сходу. Цими мудрецями були волхви, так називали язичників-чаклунів, які мали таємні знання і за зірками могли пророкувати долі. Господь такий милостивий, що навіть язичників хотів покликати до Себе. Зірка, що зійшла на Сході, привела їх до ясел Немовляти Христа, пізніше всі три волхви стали християнами.

Волхви принеси Месії дари:

  • золото,
  • ладан,
  • смирну.

Чому саме ці дари вручили волхви Каспар, Вальтасар і Мельхіор?

Дари волхвів: золото

Золото символізувало дари Царю земному. Ладан – це дар Царю Небесному, Богу. Смирна є символом майбутніх страждань Христа і Його смерті на Хресті за гріхи людства. Оліями, змішаними зі смирною, в ті часи помазували померлих.

Християни шанують волхвів за те, що ті були першими людьми, які побачили божественну природу Христа. Волхви не належали до обраного народу Ізраїлю, не були юдеями, проте саме вони серед перших прийшли до Христа і визнали його Месією.

Дари волхвів – це дари підданих своєму правителю. Золотом вже тоді прикрашали найрозкішніші і найдорожчі речі в царському палаці, але й у храмі воно було символом Божественної слави. Цей метал – символ мудрості та вічності, золото не втрачає своїх властивостей з часом.

Все це дає глибоке розуміння того, за кого Волхви шанували Христа. Вони побачили, що перед ними цар царів. Той, Хто має Небесну владу, яка вища за будь-яку земну.

Дари волхвів: ладан

Ладан – це ароматична смола, її завжди використовували у храмі. Зазвичай це робив первосвященик. Ладан був пахощами для кадіння, яке здійснює священнослужитель. У дарах волхвів він символізував благоговіння людини перед Господом. Каждіння — це нагадування, що всюди віє Святий Дух, іпостась Бога Трійці.

Дари волхвів: смирна

Смирна – це похоронний пахощі. Волхви вручили його Христу, Тому, Хто помре за людей і прийме на себе їхні гріхи. Ми не знаємо точно, чи волхви знали те, якою буде земна доля Месії. Чи знали, що він зазнає гонінь і страждань, зійде на Хрест і віддасть життя для позбавлення людей смерті. Але через те, що вони йшли за Ним, вирушили в довгу і небезпечну подорож, щоб принести свої дари, ми можемо судити, що волхви зрозуміли: за смертю Христа настане Воскресіння і Спасіння для всього людства.

Де зберігаються Дари волхвів?

Дари волхвів сягнули наших днів і зберігаються у ковчегах на Святій горі Афон (Греція) у монастирі св. Павло.

Джерело: Правмір

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні