П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо треба знати про пенсії за особливі заслуги

Що треба знати про пенсії за особливі заслуги

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні діє закон, згідно з яким до пенсій встановлюються надбавки за різні державні нагороди.

Про одну із змін, яка впливає на отримання надбавки, роз’яснило Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області.

Особи, нагороджені орденами, медалями, державними преміями та грамотами, одержують надбавки згідно з Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» № 1767-III від 1 червня 2000 року. На встановлення такої пенсії мають право і особи, нагороджені державними преміями України, колишніх Союзу РСР та РРФСР.

У квітні 2021 року в Законі «Про державні нагороди України» державну нагороду «Національна премія України в галузі науки і техніки» змінили на Національну премію України імені Бориса Патона*. Зміни набули чинності 9 травня того ж року. Таким чином, право на встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною мають:

  • особи, нагороджені до 9 травня 2021 року Державною премією України у галузі науки і техніки;

  • особи, нагороджені після 9 травня 2021 року Національною премією імені Бориса Патона.
    Вказана пенсія призначається як надбавка до основного розміру пенсії. Вона
    становить 23% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, або 481,39 гривні. Якщо лауреати названих премій у складі власних пенсійних виплат не одержують пенсію за особливі заслуги перед Україною, то їм необхідно звернутися до найближчого відділу обслуговування громадян (сервісного центру) Пенсійного фонду України з відповідною заявою і документами про державну нагороду.

*Закон України «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державні нагороди України» № 1399-ІХ від 15 квітня 2021 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні