Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому жовток яйця при варінні синіє і чи можна його їсти: якої...

Чому жовток яйця при варінні синіє і чи можна його їсти: якої типової помилки припускаються господині

Этот материал также доступен на русском языке
Часто зваривши яйця, при розрізі виявляємо, що жовток з яскраво-жовтого став сіро-зеленим або навіть синім. Багато хто відразу ж думає, що продукт зіпсований і його в жодному разі не можна їсти. Чи це так насправді?

Сірий, синій чи сіро-зелений – це основні кольори, в які може забарвитися варений жовток. І причина в тому, що яйце просто перетримали у каструлі з окропом.

Як правильно варити яйця, щоб жовток не темнів?

У складі яєць крім інших елементів є сірка. Під впливом високої температури розпочинається хімічна реакція. Залежно від того, як довго яйце знаходилося у воді, наскільки високою була температура води і скільки сірки міститься в яйці, залежатиме колір вареного жовтка.

Слід зазначити, що темний жовток абсолютно нешкідливий для здоров’я.

Щоб жовток залишався жовтим і яскравим, перед варінням яйця потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони зігрілися до кімнатної температури.

Також не варто викладати яйця при варінні в каструлі кількома шарами, достатньо одного. Вода має покривати їх на 2-3 сантиметри вище.

Деякі господині перевірили, що якщо варити яйця у підсоленій воді, то жовтки не синіють.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні