П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк позбавитися похмілля: інструкція

Як позбавитися похмілля: інструкція

Этот материал также доступен на русском языке
Похмілля — вкрай неприємна штука, коли неможливо відірвати голову від подушки, у скронях стукає, а від одного спогаду про алкоголь підкочує нудота. На жаль, свята найчастіше затьмарюються таким станом, якщо ми дозволяємо собі перебрати зайвого.

Позбавлення від похмілля означає не тільки усунення симптомів, але і усунення першопричин: зневоднення та інтоксикації. Важливо відновити водно-сольовий баланс, рівень цукру та кисню у крові. В особливо важких випадках знадобиться допомога лікаря, але за легкого похмілля можна впоратися самостійно за допомогою доступних засобів.

1. Міцний сон

Часом досить добре відпочити та поспати, щоб дати організму час та сили для повернення до нормального функціонування. Хоча вживання алкоголю часто тягне за собою погіршення якості сну, він стає переривчастим і поверховим. Тривала відсутність повноцінного відпочинку посилює симптоми похмілля. Тому не плануйте раннє піднесення, якщо випили занадто багато. Постарайтеся виділити час на відпочинок і поспати, як тільки випаде можливість. Це дозволить уникнути головного болю, втоми та дратівливості, що супроводжують похмільний синдром.

2. Корисний сніданок

Ранковий прийом їжі – найважливіший за день. Збалансований сніданок заряджає енергією і допомагає позбутися похмілля, підтримуючи рівень цукру в крові, впоратися зі слабкістю та нудотою. Деякі дослідження також показують, що підтримання адекватного рівня цукру в крові пом’якшує симптоми, що виникають при вживанні алкоголю, знижуючи рівень кислотності в організмі. Здоровий сніданок допомагає зменшити наслідки вечірки, особливо якщо містить важливі вітаміни та мінерали. Віддавайте перевагу легким продуктам, нежирному білку та складним вуглеводам. Підійдуть каші, курка та риба на пару, запечені овочі.

3. Чиста вода

Зневоднення, яке людина не помічає, вживаючи алкоголь, настає через кілька причин. Спиртовмісні напої мають сечогінну дію, що призводить до втрати рідини та електролітів, необхідних для нормальної роботи всіх систем організму. Надлишок алкоголю нерідко викликає нудоту та блювання, що призводить до ще більшої втрати рідини.

Зневоднення призводить до запаморочення, головного болю та сухості у роті, що супроводжують людину наступного дня після застілля.

Щоб швидше прийти в норму, потрібно пити чисту воду. Підтримуйте питний режим протягом дня. Можна додати у воду цукор чи мед, що також допоможе відновити рівень електролітів та зменшити симптоми похмілля.

4. Екстракти рослин

Дослідження підтверджують користь харчових добавок із аптеки для полегшення посталкогольного стану. На першому місці – червоний женьшень, який знижує рівень алкоголю в крові. На другому – імбир, особливо в поєднанні з коричневим цукром і екстрактом мандарину. Вчені довели, що засіб зменшує симптоми алкогольної інтоксикації, такі як нудота, блювання та діарея]. Подібними ефектами відзначилися масло бурачника та екстракт елеутерококу.

5. Сорбенти

Лікарі не згодні з думкою, що сорбенти прискорюють виведення продуктів розпаду алкоголю з організму. Нарколог Микола Назар’єв каже: «Активоване вугілля використовувати при похмілля пізно. Похмілля — це отруєння продуктами метаболізму, коли речовини вже вбралися. Наперед пити вугілля теж немає сенсу: молекула етанолу дуже маленька, вона скрізь пробереться». Однак сорбенти не будуть зайвими, якщо ви підозрюєте, що у вас отруєння їжею, крім похмілля.

6. Знеболювальні та інші медикаменти

Якщо сильно болить голова, немає сенсу терпіти – випийте таблетку. Хоча поширені аптечні засоби на основі ібупрофену негативно впливають на печінку та шлунково-кишковий тракт, ви принаймні зможете зібратися з думками і не провести весь день у ліжку. Вибирайте відомі вам ліки, які призначив терапевт, тому що нові засоби можуть дати непередбачувану реакцію організму та погіршити стан.

7. Свіже повітря

Кисень – драйвер всіх обмінних процесів у тілі. Свіже повітря допомагає швидше вивести продукти розпаду з крові через дихання і стан поступово нормалізується. Якщо немає можливості зібратися і вийти на коротку прогулянку, відкрийте вікна і добре провітріть приміщення.

8. Антиоксиданти

Алкоголь викликає окислювальний стрес, змушуючи організм виробляти вільні радикали. Деякі продукти, що містять антиоксиданти, допомагають з ними боротися, у тому числі ягоди, шпинат, морква, горіхи та насіння, чорний та зелений чай. Враховуйте, що це лише підмога для підтримки працездатності організму, а не ліки, які миттєво позбавлять симптомів.

9. Допомога лікаря

Якщо прості засоби не допомагають і ви почуваєтеся дуже погано, звертайтеся за допомогою до фахівців. Особливо важливо це зробити, якщо відчуваються болі в шлунку, грудях або боках, почастішання серцевого ритму, падає температура і тиск, присутні часте блювання і сплутаність свідомості. У серйозних випадках буде потрібно належне лікування із введенням препаратів через крапельницю.

Що не можна робити під час похмілля

Важливо не тільки позбутися похмілля, але й не посилити його неправильним лікуванням. У деяких людей воно викликає неконтрольоване почуття голоду на тлі поганого фізичного та емоційного самопочуття, через що хочеться з’їсти якнайбільше шкідливої їжі. Перше, від чого варто відмовитися – важка жирна їжа. Справа в тому, що алкоголь розщеплюється тим самим метаболічним шляхом, що й жир. Навантаження на печінку колосальне, і шматок піци або картопля фрі уповільнять процес виведення токсинів. Намагайтеся підтримувати здоровий баланс білків, жирів та вуглеводів, щоб відновити рівень цукру в крові.

В інтернеті зустрічаються поради давати собі раду з похміллям за допомогою «трудової терапії». Але немає наукових даних, які свідчать, що фізичне навантаження позбавляє неприємних симптомів. Більше того, висока активність може нашкодити, оскільки організм і так знесилений і змушений витрачати багато енергії на боротьбу з наслідками вживання алкоголю. Єдине, у чому плюс рухової активності, — найкраще кровопостачання та можливість відволіктися від неприємних відчуттів. Тому можна влаштувати неквапливе прибирання квартири або ревізію в шафі, але не перестарайтеся.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні