П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яОтчего бывает похмелье: в преддверии новогодних праздников ученые предупреждают о вреде алкоголя

Отчего бывает похмелье: в преддверии новогодних праздников ученые предупреждают о вреде алкоголя

Этот материал также доступен на русском языке
Переважна більшість дорослих людей хоча б раз у житті та й куштували алкогольні напої. Багато з них продовжують вживати спиртне протягом усього життя. Одні можуть дозволити собі келих шампанського лише в особливі дати, інші вживають кілька разів на місяць та частіше.

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі провели експеримент, під час якого вивчали будову мозку у людей за допомогою спеціального сканера. Виявилося, що області мозку, асоційовані із задоволенням, нагородою і тягою, побачивши картинки із зображенням алкогольного коктейлю, активізуються значно частіше у випробуваних з алкогольною залежністю, ніж у тих, хто не вживає спиртне зовсім.

Більше того, нещодавні дослідження інших вчених показали, що лише один кухоль пива або келих неміцного спиртного на день можуть спровокувати скорочення об’єму мозку.

Вчені попереджають, що кількість алкозалежних невпинно зростає у всьому світі. На думку експертів, ця проблема посилилася після пандемії, і особливо серед жінок. Нещодавнє дослідження американських вчених показало значний приріст на 15% через захворювання печінки. Статистика показує, що з початку пандемії загальна кількість днів, коли вживають спиртне збільшилася на 14%. Серед жінок такий показник сягнув 41%.

Існує теорія, що у всьому винні модні тенденції, які пропагують «помірне вживання вина» серед домогосподарок та жінок у декреті, яке може допомогти впоратися зі стресом та покращити настрій.

На сьогоднішній день в Америці зареєстровано лише три препарати, які застосовуються при медикаментозному лікуванні алкогольної залежності: дисульфірам, акампросат та налтрексон. Усі вони впливають на «центри задоволення» головного мозку, блокуючи бажання випити, проте мають серйозні побічні ефекти і не використовуються тривало.

Золотий стандарт лікування розладів, пов’язаних з надмірним вживанням, не включає медикаментозну терапію. Він заснований на психотерапії та роботі над собою. Існують групи підтримки алкозалежних, 12 крокові програми реабілітації, а також різні групи психологічної підтримки не тільки для хворих, але і для їх родичів, засновані на усвідомленості людини.

Комбінована терапія, що включає поведінкові втручання, показала найкращі результати боротьби з алкоголізмом у недавніх масштабних дослідженнях американських учених.

Експерти вважають, що наявність підтримки з боку родичів та друзів грає одну з найважливіших ролей під час процесу реабілітації та збереження позитивного настрою на шляху до одужання.

Чому буває похмілля?

Біофізик Костянтин Агладзе розповів про фізіологію людини та яку реакцію на алкоголь.

Похмілля буває через вживання алкоголю. Чим більше алкоголю, тим більше похмілля. Вважається, що основний механізм алкогольного похмілля – це порушення водно-сольового балансу і зневоднення мозку, що викликає головний біль. Ці симптоми легко усуваються народними засобами і, скажімо, ібупрофеном. Однак крім власне алкоголю похмілля викликається його метаболітами, в основному ацетальдегідом. Справа в тому, що повний розпад алкоголю в організмі, якщо спрощено, двоступінчатий: алкогольдегідрогеназа окислює алкоголь до ацетальдегіду, а потім альдегіддегідрогеназа окислює ацетальдегід до вуглекислого газу, оцтової кислоти і .

При регулярному споживанні алкоголю організм синтезує багато алкогольдегідрогенази і алкоголь дуже швидко окислюється: людина слабо п’яніє і здатна випити дуже багато алкогольних напоїв, зберігаючи контроль і практично не відчуваючи ейфорії. Проте з невідомих на даний момент науці причин синтез альдегіддегідрогенази рідко посилюється. У результаті людина, яка випила багато, відчуває альдегідне похмілля, тобто отруєння ацетальдегідом. Для нього характерні: прискорене серцебиття і аритмія, нераціональна туга і страх, почервоніння і набряк обличчя, неможливість точної моторики, психологічна депресія, що зберігається дві-три доби, порушення сну. На жаль, також ацетальдегід – сильний канцероген. Думаю, той, хто знайде спосіб активувати альдегіддегідрогеназу, отримає Нобелівську премію.

Перебіг цих біохімічних процесів зумовлює індивідуальну чутливість до алкоголю. Якщо розпад алкоголю проходить повільніше, ніж окислення ацетальдегіду, то наявність ацетальдегіду в крові буде мінімальною. Похмілля практично не буде. А коли, навпаки, деякі люди як би більш стійкі до спиртного і не п’яніють навіть від об’єктивно великих доз алкоголю (0,5-0,7 літра міцного алкоголю і більше), ацетальдегід накопичується і забезпечує безжальне похилого віку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні