Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДоговір довічного утримання: що робити, якщо умови порушено?

Договір довічного утримання: що робити, якщо умови порушено?

Этот материал также доступен на русском языке
Інколи самотні літні люди укладають договір довічного утримання, передаючи тим, хто буде опікуватися ними, власне житло.

Таке утримання передбачає, що догляд буде до смерті. При цьому, літня людина почуватиметься захищеною і матиме певні матеріальні блага.

Як правильно укладати договір?

Укладаючи договір довічного утримання, сторони повинні узгодити усе, що вважають за потрібне:

  • як часто потрібно відвідувати літню людину,
  • які давати ліки і як часто викликати лікаря або возити до поліклініки,
  • чи потрібно прати, готувати їжу, робити ремонт тощо.

В такому договорі можна оговорити зобов’язання щодо оплати житлово-комунальних послуг або зобов’язання після смерті відчужувача взяти на себе витрати на поховання і здійснити монтаж надмогильного пам’ятника.

Цей договір має тривалий характер, тому що вимагає систематичного і постійного виконання набувачем своїх обов’язків.

Відповідно до статті 745 Цивільного кодексу України, договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, а щодо нерухомого майна підлягає державній реєстрації.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: усну форму такого виду договору (або у вигляді розписок про наміри щодо розпорядження своїм житлом у майбутньому) законом не передбачено. І той, хто забажає розірвати таку домовленість, навіть у судовому порядку цього зробити не зможе. Тож повернути власне майно буде дуже складно.

Чи можна розірвати угоду?

Як правило, самотня людина не має грошей, щоб оплатити адвоката, а самостійно розірвати договір довічного утримання вона не знає як.

В такому разі необхідно звернутися до центрів надання безоплатної правової допомоги за місцем проживання: можна прийти особисто, можна зателефонувати на «гарячу лінію». І спеціалісти нададуть необхідні консультації, напишуть від вашого імені запити, заяви. Крім того, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», окремим категоріям громадян передбачено надання безоплатної вторинної правової допомоги (передбачає представництво інтересів в судах).

На цю допомогу мають право малозабезпечені категорії громадян, серед яких пенсіонери і інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Центрів правової допомоги дуже багато, ви можете звернутися до будь-якого, де вам буде зручніше, з урахуванням вашого місця проживання. Зясувати його адресу можна, зателефонувавши на «гарячу лінію» Координаційного центру надання правової допомоги за номером 0-800-213-103. Для отримання безкоштовної первинної правової допомоги необхідно надіслати або подати письмове звернення безпосередньо до приймальні. Таке звернення розглядається протягом 30 календарних днів. Коли документи зібрано та вивчено, центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначає адвоката. Саме він подасть позов до суду від вашого імені і представлятиме інтереси у суді.

За законом, доводити у суді відсутність своєї вини, відповідно до ч. 2 ст. 614 Цивільного кодексу України, буде особа, яка порушила зобов’язання.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні