П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи впливає спадковість на діабет?

Чи впливає спадковість на діабет?

Этот материал также доступен на русском языке
Читачка запитує: "Чула таке: якщо на діабет хворіє один із батьків, то з ймовірністю 25 відсотків діабет буде у дитини, якщо обоє батьків - 50 відсотків. Це так?"

Відповідає лікар-ендокринолог Ольга Орлик.

– Є різні дані, але я не рекомендую виміряти ризик у відсотках. Просто потрібно знати, що певні чинники, зокрема спадкові, впливають виникнення цукрового діабету.

Якщо в сім’ї на діабет хворіють батьки, сестри чи брати дитини, то він у групі ризику, отже, слід проходити обстеження, зокрема, перевіряти рівень глюкози в крові, навіть якщо нічого не турбує.

Також чи не найважливішим у профілактиці цукрового діабету є дотримання дієти – виняток із раціону солодкого та виробів із борошна.

Діабет – підступна хвороба, часто безсимптомна. Здавати аналіз на цукор слід здоровим людям, починаючи з 40-45 років. Якщо він в нормі, слід перевірятися раз на три роки.

Але хочу наголосити: щоб встановити рівень ризику, здавати аналіз на глюкозу крові потрібно в лабораторії, а не вимірювати цукор домашнім глюкометром, яким користуються хворі на діабет.

Інформативним є аналіз на глікований гемоглобін – за його допомогою можна встановити, чи було підвищено цукор протягом трьох останніх місяців.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні