Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк залишатися на зв'язку в умовах відключення світла

Як залишатися на зв’язку в умовах відключення світла

Этот материал также доступен на русском языке
Поради та рекомендації щодо користування інтернетом та голосовим зв'язком під час відключення електроенергії

Повномасштабна війна з Росією внесла у життя мирних українців свої корективи. Не отримавши бажаного результату на полі бою, агресор взявся за терористичну діяльність. З 10 жовтня їм розпочалося планомірне знищення критичної інфраструктури України. Страждають енергетичні об’єкти, споруди водо та теплопостачання, вежі зв’язку. Отримати доступ до Інтернету практично неможливо. Сигнал зникає зовсім або його важко вистачає на телефонний дзвінок.

Принцип роботи інтернету

Ідея створення комп’ютерних мереж народилася у стінах Пентагону. Новий вид комунікацій використовувався з оборонною метою. Згодом інтернет став світовим надбанням, об’єднавши 4,5 мільярда користувачів. Після відкриття нових технологій бездротового зв’язку сигнал стали передавати не тільки кабелями, а й просто повітрям.

Мобільний зв’язок – це поширення радіосигналу в просторі, передача за допомогою передавальних та приймаючих антен у певному частотному діапазоні. Базова станція представляє потужний диполь із сучасним мережевим обладнанням, живлення здійснюється від мережі змінного струму. Потенціал БС визначається радіусом дії, якість та стабільність залежить від щільності розташування вишок.

Альтернативне харчування БС

Припинення електропостачання БС передбачає вимкнення обладнання та переривання сигналу. Автономне живлення станції дозволить зберегти сигал під час несанкціонованих вимкнень. Ця функція покладена на потужні акумулятори, здатні підтримувати діяльність вежі від 2 до 5 годин. Даних тимчасових показників замало усунення наслідків обстрілів. Деякі станції, щоб вирішити проблему відсутності енергії, мають власні дизель-генератори. Потрібно враховувати, що в умовах блекауту досить важко забезпечити своєчасну доставку палива та й кількість генераторів обмежена. Тестування використання сонячних батарей показало їхню малу ефективність на тлі великих експлуатаційних витрат.

Екстрені заходи

Керівництво України приділяють питанням зв’язку не менш пильну увагу, ніж відсутності світла, тепла та води. У країні на період складної обстановки відкриті публічні точки доступу WiFi на терміналах Starlink, створені пункти Незламності, в яких можна зігрітися, зарядити гаджет, вирішити нагальні питання в інтернеті. Число таких пунктів постійно зростає.

Національний роумінг: зручно та безкоштовно

Не залишилися осторонь і вітчизняні компанії стільникового зв’язку. У перші дні війни, отримавши підтримку від українського уряду, вони об’єднали свої зусилля та запропонували користувачам національний роумінг. Це означає, що якщо з різних причин сигнал оператора втрачено, користувач може скористатися з’єднанням через іншого оператора. При цьому додаткова оплата не потрібна і номер міняти не потрібно. Національний роумінг в умовах блекауту доступний для голосових дзвінків, SMS та мобільного 3G/4G інтернету.

Також отримати доступ до 4G інтернету під час відключення електроенергії можна за допомогою комплекту 4G інтернету. Докладніше можна дізнатися тут:

mobitech-internet-komplekti

Корисні поради

Під час відключення електроенергії необхідно максимально знизити споживання мобільного інтернету. Це дасть можливість більш економної витрати заряду батарей на БС, вони будуть розряджатися працювати набагато довше. Спілкування бажано обмежити розсилкою SMS та розмовою у месенджерах. Вигідною стане установка програми BiP, яка дозволить зв’язуватися з будь-якими користувачами як мобільних, так і стаціонарних телефонів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні