Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНаскільки справедлива чинна система пенсійного забезпечення?

Наскільки справедлива чинна система пенсійного забезпечення?

Этот материал также доступен на русском языке
На сьогодні українське пенсійне законодавство базується головним чином на Законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

«Що таке солідарна система пенсійного забезпечення? Якими законодавчими документами затверджені її основні положення? Хто і з ким уклав договір солідарності? Чи правомірна така система солідарності і державного примусу у демократичному суспільстві, чи відповідає Конституції України?

Валерій Серафімович, м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька обл.»

Про що йде мова у законі

Таке питання носить, скоріше, не юридичний, а філософський, дискусійний характер. На сьогодні українське пенсійне законодавство базується головним чином на Законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до статті 2 цього Закону, система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів.

Перший рівень – солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що базується на засадах солідарності і субсидування та здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду на умовах та в порядку, передбачених цим Законом.

Другий рівень – накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді або у відповідних недержавних пенсійних фондах (суб’єктах другого рівня системи пенсійного забезпечення) та здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат.

Третій рівень – система недержавного пенсійного забезпечення, що базується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат на умовах та в порядку, передбачених законодавством про недержавне пенсійне забезпечення.

Пенсійні внески і солідарність поколінь

Другий рівень поки існує у нас лише на папері, багато років накопичувальну систему ввести не можуть, хоча вона має бути за законом. Третій рівень частково працює, але не є у нас популярним. Отже, головним чином у нас в країні діє той самий перший рівень – солідарна пенсійна система. Люди працюють, сплачують податки, і частина цих грошей йде на виплати нинішнім пенсіонерам. Це можна назвати солідарністю поколінь. Сьогодні ти сплачуєш пенсійні внески, а завтра за тебе це будуть робити більш молоді люди. Це по суті і є класична солідарна пенсійна система.

Більше того, за Конституцією у нас соціальна держава, яка гарантує людині певний рівень життя. А досягнути цього можна насамперед завдяки податкам, в тому числі страховим внескам. При цьому сплата податків – це обов’язок людини. Такий устрій є традиційним для більшості країн світу. А от наскільки справедлива наша пенсійна система – то вже питання риторичне. Звісно, можна поміркувати, чи повинна людина примусово віддавати частку своїх доходів державі і наскільки чесно ці податки розподіляються. Але навряд чи від цього щось зміниться.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні