Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУкраїнські пенсіонери можуть отримати одразу 6 пенсій: що для цього потрібно

Українські пенсіонери можуть отримати одразу 6 пенсій: що для цього потрібно

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери мають право отримати пенсію заздалегідь, тобто авансом, але не більш як за 6 місяців. Для цього слід написати відповідну заяву.

Про це пояснили у Пенсійному фонді.

Якщо пенсіонер планує виїхати за кордон на постійне місце проживання, він має написати заяву та знятись з обліку за місцем проживання. Після цього вже звернутися із заявою до ПФУ та отримати виплату авансом за шість місяців. Весь час, протягом якого пенсіонер буде за кордоном, йому не виплачуватимуть пенсію.

У Фонді пояснили, що згідно із законом пенсія в Україні виплачується у грошовій формі щомісяця до 25 числа через відділення Укрпошти або через банк за зазначеним у заяві місцем проживання пенсіонера в межах України.

У яких країнах українським пенсіонерам продовжуватимуть виплачувати пенсії

У разі перебування пенсіонера за кордоном пенсія виплачується у тому випадку, якщо це передбачено міжнародними договорами України.

На сьогоднішній день Пенсійний фонд України виконує зобов’язання щодо угод у сфері соціального забезпечення, підписаних Україною з Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Королівством Іспанія, Чеською Республікою, Португальською Республікою Словацькою Республікою, Республікою Польща.

Також Україна виконує зобов’язання щодо двосторонніх міжнародних договорів про пенсійне забезпечення з Азербайджанською Республікою, Грузією, Республікою Молдова. У той же час Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними з Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною.

А також за Угодою про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992, зобов’язання за якою прийняли також держави: Республіка Вірменія, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка, Республіка Таджикистан, Туркменістан, Республіка Узбекистан.

Як отримувати пенсію, якщо ви за кордоном

Якщо пенсіонер отримував виплати на картку, то для нього нічого не зміниться, і вони й надалі йому нараховуватимуться. Якщо ж ви отримували пенсію фізично у відділенні Укрпошти або через листоношу, то вам потрібно змінити спосіб отримання виплат. Це можна зробити дистанційно через електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про правила призначення пільгової пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні