П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк зростатиме відстрочена пенсія, якщо ви вирішите пізніше вийти на заслужений відпочинок?

Як зростатиме відстрочена пенсія, якщо ви вирішите пізніше вийти на заслужений відпочинок?

Этот материал также доступен на русском языке
В деяких українців пенсія зросте більш ніж у півтора рази: про деталі розповідає ПФУ.

Розмір пенсії українців залежить від отримуваної ними зарплати, а також від наявності та тривалості страхового стажу, який вони мають. Але навіть уже призначена пенсія може бути збільшена на кілька десятків відсотків чи навіть у півтора рази, пише today.ua.

Що для цього потрібно зробити, розповіли у Пенсійному фонді України.

Кожен українець має право вийти на пенсію за віком, якщо має брак страхового стажу. При цьому, якщо в Пенсійному фонді (у Реєстрі застрахованих осіб) є повна інформація про трудовий стаж громадянина, і цього стажу вистачає для отримання пенсії, то йому призначать пенсію автоматично одразу після досягнення 60-річного віку. Якщо ж у Реєстрі немає всіх відомостей про трудовий стаж (а здебільшого їх немає), то ці відомості слід подати. Це можна зробити ще до досягнення пенсійного віку. А потім, коли пенсійний вік настане, залишиться лише подати заяву про призначення пенсії.

Але громадяни мають право відстрочити вихід на заслужений відпочинок і таким чином заробити собі вищу пенсію, яка зростатиме з кожним місяцем відстрочки.

Щоб пенсію відстрочити, потрібно ще до досягнення пенсійного віку повідомити про це органи ПФУ. В іншому випадку, якщо в Реєстрі є повні відомості про страховий стаж, і заяви про відстрочку пенсії не буде, її виплату призначать з 60 років автоматично.

Якщо у Реєстрі немає всіх відомостей про страховий стаж, і людина не звертається за призначенням пенсії, то вважається, що вона виявив бажання відстрочити вихід на пенсію.

Для того, щоб згодом отримувати відстрочену пенсію, яка буде вищою за розрахункову (яку б людина отримувала з 60 років), потрібно обов’язково працювати після досягнення пенсійного віку. І обов’язково працюватимуть офіційно. Тільки в такому разі ваша відстрочена пенсія щомісячно приростатиме.

Відстрочена пенсія зростатиме так:

  • на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном понад 60 місяців.

Таким чином, якщо ви відстрочили вихід на пенсію на один рік (на 12 місяців), то за цей період ваша розрахункова пенсія зросте на 6% (0,5% x 12).

Якщо ви відкладете пенсію на 5 років, то ваша пенсія збільшиться на 30% (0,5% x 60).

А от якщо ви вирішите працювати після шістдесяти шести років, то ваша розрахункова пенсія зросте на 54% (0,75% х 72).

Таким чином, що довше пенсіонер “протримається” без пенсії після 60 років, то більше грошей він згодом отримуватиме.

Раніше ми писали, що українці можуть самостійно обирати пенсійний вік, і що це означає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні