Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкий напій подарує гарний настрій в зимовий день?

Який напій подарує гарний настрій в зимовий день?

Этот материал также доступен на русском языке
21 грудня у світі святкують День гарячого шоколаду. Особливо солодкий напій популярний взимку: він зігріє і підніме настрій.

Крім того, як стверджують вчені, гарячий шоколад – справжнє джерело корисних вітамінів. Головне, правильно приготувати його.

Стародавній напій інків та ацтеків

Гарячий шоколад прийшов до нас з Південної Америки. Стародавні індіанці – інки та ацтеки – використовували напій як ліки, що надають божественної сили. Щоправда, тоді він мав гіркий смак какао-бобів і не містив цукру. Лише у ХІХ столітті в Європі гарячий шоколад став популярним як десерт. Сучасні вчені довели, що гарячий шоколад насправді дуже корисний. Він зміцнює імунітет, покращує роботу мозку, запобігає появі тромбів, благотворно впливає на серцево-судинну систему. Ще гарячий шоколад виробляє у нашому організмі ендорфіни, так звані гормони радості, які піднімають настрій, допомагають від депресії.

Який шоколад найкорисніший?

Щоб гарячий шоколад насправді приніс користь, готуйте напій із плитки шоколаду з вмістом какао не менше 70% і подавайте невеликими порціями. Але такий напій може на смак гірчити. Щоб підсолодити десерт, можна змішати чорний шоколад з молочним у рівних пропорціях. Не забувайте додавати вже у готовий шоколад і солодкі прянощі – корицю та ваніль. А якщо у вас є морська сіль, додайте в кожну чашку перед подачею одну щіпку і у шоколаду з’явиться новий, дуже цікавий смак. Горіховою крихтою, кокосовою або шоколадною стружкою та цукровою присипкою можна прикрасити гарячий десерт.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо ви приготуєте гарячий шоколад заздалегідь (за кілька годин)

Гарячий шоколад із плитки шоколаду

Шоколад (чорний або молочний) – 100 грамів, молоко – 400 мілілітрів, цукор – 2 столові ложки.

Половину порції молока (200 мл) залити в сотейник і підігріти. Роздрібнити плитку шоколаду, додати у тепле молоко і перемішати до однорідної маси. Всипати і розчинити цукор, весь час помішуючи. Влити половину решти молока. У гарячий напій можна додати подрібнені горіхи, вершки або корицю.

Гарячий шоколад з какао

Какао-порошок (не менше 20%), цукор і вершкове масло – все по 4 столові ложки, вода – за смаком.

Вершкове масло покласти в сотейник і розтопити. Змішати какао з цукром, а потім і з розтопленим маслом. Залити водою: якщо хочете густий напій, води потрібно влити трохи, якщо рідкий — то більше. Сотейник поставити на мінімальний вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи.

Гарячий шоколад з вершками

Молоко – 450 мілілітрів, чорний шоколад (70%) – 70 грамів, молочний шоколад – 30 грамів, вершки – 2 столові ложки, мелена кориця – ¼ чайної ложки, дрібка солі.

Підігріти 150 мілілітрів молока, прибрати його з вогню. Додати до молока шматочки шоколаду і, помішуючи, розтопити їх. Влити в сотейник молоко і решту вершків, потім додати корицю і дрібку солі. Підігріти напій, але не кип’ятити його. Розлити шоколад по кухлях і прикрасити за смаком.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні