Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі документи необхідні для призначення пенсії в Україні?

Які документи необхідні для призначення пенсії в Україні?

Этот материал также доступен на русском языке
На пенсію за віком в Україні можуть претендувати громадяни, які досягли 60 років і мають необхідну кількість стажу (29 років у 2022 році та 30 років у 2023 році). Також важливо зібрати необхідні документи для призначення пенсійних виплат.

Паспорт. У Пенсійному Фонді ретельно перевіряють документ на справжність та наявність фотографій за віком. Адже нерідкі ситуації, коли до органів Фонду звертаються громадяни з недійсними паспортами.

Документ, що підтверджує стаж людини. До січня 2004 року – це трудова книжка. І до Пенсійного фонду необхідно подати її оригінал. Щодо стажу після 1 січня 2004 року, то в цьому випадку жодних документів приносити не потрібно, оскільки ця інформація береться працівниками Фонду з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відомості про зарплату. Для того, щоб вибрати оптимальний варіант для обчислення пенсії та врахувати вигідну заробітну плату, доцільно мати відомості про зарплату якнайбільший період. Однак, слід пам’ятати: цей період не повинен бути більше 60 місяців і закінчуватися не пізніше 30 червня 2000 року.

У Пенсійному фонді зазначили: довідки про зарплату враховуються, якщо на підприємстві, яке їх видало, є первинні документи, що підтверджують записи у трудовій книжці. Адже сьогодні дехто практикує виготовлення будь-яких довідок із високою заробітною платою. Довідки про зарплату перевіряються працівниками Фонду, які виїжджають на підприємство та звіряють їх із первинними документами – особовими рахунками, особистісно-платіжними відомостями та іншими документами, що підтверджують факт нарахування заробітної плати.

Також необхідно пам’ятати, що для призначення пенсії необхідно написати заяву, зразок якої є у будь-якому відділенні Пенсійного фонду, та заяву про те, куди саме пенсіонеру має надходити пенсійна виплата: до відділення ПАТ “Укрпошта” або на банківський рахунок. Крім того, потрібно принести до Пенсійного фонду трудову книжку, ідентифікаційний номер та копію паспорта. У разі потреби – копію свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про укладення шлюбу, диплома про освіту тощо.

Фахівці ПФУ також порадили звертатися до органів Пенсійного фонду напередодні призначення пенсії. Тоді є можливість зібрати необхідні документи, яких можливо, не вистачає і подати весь пакет документів у строк.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що деяким жінкам виплачуватимуть одразу по дві надбавки до пенсії.

Джерело: interbuh

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні