Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким жінкам виплачуватимуть одразу дві надбавки до пенсії: кого це торкнеться

Деяким жінкам виплачуватимуть одразу дві надбавки до пенсії: кого це торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
У грудні через підвищення прожиткового мінімуму в Україні проведено перерахунок пенсій. Наступне підвищення пенсійних виплат в уряді обіцяють провести у березні. Також депутати пропонують встановити додаткові надбавки до пенсії для деяких жінок.

У Верховній Раді розглянуто законопроект №8123, який передбачає виплату додаткових надбавок до пенсій матерям-героїням.

Йдеться про жінок, чиї чоловіки загинули на війні. Вони отримуватимуть власну надбавку за особливі заслуги перед Україною та надбавку за заслуги чоловіка, який загинув на фронті.

В Україні мати-героїня — це жінка, яка виховала до 8-річного віку п’ятьох і більше дітей. Мова може йти також і про прийомних дітей.

Матері-героїні, чий чоловік загинув на фронті, передбачено надбавку до пенсії за заслуги померлого годувальника.

Відповідно до чинного законодавства, громадянам виплачують лише одну надбавку до пенсії. При цьому вони можуть вибирати, яка надбавка їм вигідна.

У законопроекті пропонується встановити матерям-героїням, які втратили чоловіків на війні, право отримувати одразу дві надбавки за особливі заслуги перед Україною. В даний час розмір пенсій (надбавок) за особливі заслуги становить від 20 до 40% прожиткового мінімуму (з 1 грудня – від 418 до 837 гривень). Така надбавка щомісяця доплачується до основної пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які документи потрібні для отримання недоотриманої пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні