Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіСоцвиплати на дітей: як зміниться розмір допомоги та які нововведення чекають у...

Соцвиплати на дітей: як зміниться розмір допомоги та які нововведення чекають у 2023 році

Этот материал также доступен на русском языке
До нового року залишається трохи більше 10 днів і багатьом українцям хочеться знати, які зміни на них чекають.

Прожитковий мінімум наступного року не змінюватиметься, він залишиться на рівні грудня 2022 року. Тому соціальні виплати на дітей дещо підвищилися і будуть на такому рівні протягом усього 2023 року, пише 24tv.

Прожитковий мінімум для дітей, який діятиме протягом наступного року, становитиме 2272 для дітей до 6 років та 2833 від 6 до 18 років.

Допомога на дитину, яка перебуває під опікою

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить два прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку. Якщо цій дитині ще призначено пенсію, аліменти, стипендію, державну допомогу, то розмір допомоги на дітей зменшиться на суму інших виплат. Одночасно за допомогою на дитину можна отримувати лише державну соціальну допомогу, яку виплачують на дітей з інвалідністю.

У 2023 році допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, складе:

  • на дитину до 6 років – 4544 гривень (2×2272 гривень);
  • на дитину віком від 6 до 18 років – 5666 гривень (2×2833 гривень).

Виплати для випускників серед дітей-сиріт

Заклади освіти виплачують випускникам, які є дітьми-сиротами чи дітьми, позбавленими батьківського піклування одноразову грошову допомогу у розмірі 6 прожиткових мінімумів.

У 2023 році ця допомога складатиме:

  • тим, кому немає 6 років – 13632 грн;
  • від 6 до 18 років – 16998 грн;
  • на осіб від 18 до 23 років на час здобуття вищої освіти – 16104 грн.

Сума аліментів на дитину

Також від прожиткового мінімуму залежить і розмір аліментів на дитину. За законом, він не повинен бути меншим за 50% від прожиткового мінімуму. Відповідно, сума виплат буде такою:

  • до 6 років – 1136 грн;
  • від 6 до 18 років – 1416,50 грн;
  • особам 18-23 років – 1342 грн.

Виплати вагітним жінкам

Розмір декретних виплат становить 100% середньої зарплати за офіційним місцем роботи. Розраховують, скільки жінка заробила за останні 12 місяців та ділять на кількість відпрацьованих днів. Саме це і буде платою за один день декретної відпустки.

Жінки-ФОП також можуть розраховувати на декретні виплати, адже вони сплачують ЄСВ. Але в тому випадку розмір допомоги залежить не від доходу, а від розміру ЄСВ, який вони платили за останній рік.

Непрацюючі жінки можуть отримувати декретні виплати. У такому разі вони можуть отримати щонайменше 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Наступного року він становитиме 2684 гривень, отже виплати становитимуть 671 гривню.

Скільки виплачуватимуть при народженні дитини

Допомога при народженні дитини становить 41 280 гривень. Допомога виплачується одноразово у сумі 10320 гривень, решта виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами по 860 грн на місяць.

Також протягом 30 днів після народження дитини можна отримати “пакет малюка”. Його можна отримати у грошовій чи натуральній формі. Якщо новоспечені батьки чи опікуни дитини оберуть перший варіант, то зможуть отримати гроші лише за умови, що вони підуть на дитину.

Одноразову фінансову допомогу у розмірі 5 тисяч гривень перерахує держава одразу на спеціальну соціальну картку Приватбанку. Розрахуватися карткою “пакет малюка” можна лише за конкретну групу товарів, у безготівковій формі та в магазинах, що є учасниками проекту “Монетизація одноразової натуральної допомоги”, або купити товари в інтернет-магазині “Мамалюк”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні