Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЩо буде з цінами на продукти?

Що буде з цінами на продукти?

Этот материал также доступен на русском языке
Лише за час воєнних дій, за даними Мінекономіки, ціни виробників зросли майже на 26%. І це, прогнозують експерти, не межа.

Які продукти дорожчатимуть найближчим часом і від чого це залежить?

Як відключення світла впливають на ринок?

Як правило, ціна того чи іншого продукту складається з виробничих витрат, транспортних витрат, податків і торговельної націнки. З початком війни на вартість продуктів вплинули тимчасова окупація деяких територій, фізичне знищення низки підприємств, ускладнення логістики (доставки товару). Так, за останні місяці суттєво подорожчали: фрукти (на 83%), яйця (на 63%), овочі (на 52%), риба (на 41%), хлібобулочні вироби (на 29,5%) та м’ясна продукція (на 24%).

Наразі ситуація ускладнюється ударами рф по енергетичній інфраструктурі і у зв’язку з наближенням свят. Зі святами – річ звичайна. Заповзятливим людям традиційно треба заробити. А ось з енергетикою все набагато складніше. І не тільки тому, що зберігати продукти в умовах постійних відключень нереально, але й купувати їх за цінами, що щодня ростуть. Терористичні атаки на нашу енергетику, крім дефіциту електроенергії, провокують і прискорення інфляції. Надалі ситуація залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація в енергетичній сфері.

Очікується і те, що у вартість продукції закладатиметься використання альтернативних джерел енергії. А значить – собівартість продукції зростатиме за рахунок:

  • використання генераторів при виробництві та зберіганні;
  • порушення та ускладнення технологічних процесів.

За словами першого заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького, частка електроенергії у ціні, залежно від типу продукції, становить від 3% до 5%. Якщо ситуація буде контрольованою, з прогнозованими плановими відключеннями, істотного подорожчання не передбачається. Разом з тим, заступник голови у Всеукраїнській аграрній раді Денис Марчак зазначає, що використання генераторів на паливі обходиться приблизно у п’ять разів дорожче за електроенергію. Тому вартість низки продуктів збільшиться на 10–15% залежно від категорії.

Що подорожчає?

Найбільше відключення електроенергії позначається на виробництві молока, хліба, м’яса.

М’ЯСО І МОЛОЧКА. М’ясо-молочним продуктам потрібно багато електроенергії, особливо на зберігання готової продукції. Інститут аграрної економіки прогнозує зростання роздрібних цін на різні види м’яса – на 7–10%, а молочних продуктів – на 10–15%.

ХЛІБ. На виробництво хлібобулочних виробів також витрачається багато електроенергії. Якщо збережуться постійні відключення електрики, виробники не лише піднімуть ціни, а й зменшать асортимент. До речі, приблизно 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновано або не повернулося до виробництва з початку війни.

КРУПИ. Завдяки хорошому врожаю зернових зростання цін на крупу сповільнилося, і очікувати на їх зростання найближчим часом не слід. Незважаючи на війну, урожай гречки зібрали більше, ніж торік. Пшениці зібрали менше, але її все одно у 3–4 рази більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання.

СОНЯШНИКОВА ОЛІЯ. Незважаючи на добрий урожай соняшника, ціни залишаться на колишньому рівні – заявили в Українському клубі аграрного бізнесу. Це пов’язано з тим, що 90% нашої олії йде на експорт.

ЦУКОР. У собівартості виробництва цукру енергоносії й пальне становлять 60-70%. За сприятливого розвитку подій зростання цін на цукор протягом року може становити не більше 10-12%.

ЯЙЦЯ. Через постійні відключення світла ціни на яйця знову можуть зрости, оскільки збільшуються виробничі витрати. Крім того, зростає вартість комбікормів, а вони становлять 70% собівартості яєць.

ОВОЧІ. За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, через проблеми з електроенергією зростає і собівартість зберігання овочів. Це спричинить зростання цін на 15-20% вже наприкінці грудня.

ЦИТРУСОВІ. Важко уявити Новий рік без мандаринів та апельсинів. Ціни на них теж “кусаються”, хоча, порівняно з жовтнем, можна сказати, що вони подешевшали (60-70 гривень проти 100-120 гривень). Цитрусові – імпортний продукт, тому їхня вартість прив’язана до валюти. Крім того, через війну ускладнилося транспортування: немає можливості використовувати морські шляхи, тому доводиться доставляти товар суходолом. Зберігати їх також треба у добре охолодженому приміщенні. Відповідно, постачальники встановлюють ціну, яка може компенсувати витрати на транспортування та зберігання цитрусових.

***

За прогнозами експертів, незважаючи на всі труднощі, продовольства в країні достатньо – і імпортного, і вітчизняного. Споживачів просять не панікувати і не скуповувати продукти. Штучний ажіотаж може спричинити ще більше підвищення цін, тому тримайте себе в руках.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні