П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНавіть якщо нема на чому готувати: у МОЗ нагадали, які продукти найчастіше...

Навіть якщо нема на чому готувати: у МОЗ нагадали, які продукти найчастіше викликають ботулізм

Этот материал также доступен на русском языке
Російські війська масово завдають ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України, тому українці залишаються без води та світла. Багатьом просто нема на чому готувати, через що вони переходять на консервацію, купують готові страви в магазинах, де теж не буває світла. Все це загрожує серйозними наслідками, серед яких – ботулізм.

Останнім часом почастішали випадки діагностування ботулізму.

У Міністерстві охорони здоров’я України звертають увагу, що найчастіше консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні та стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготованих у домашніх умовах з порушенням санітарно-гігієнічних вимог або ж порушення правил зберігання.

Що таке ботулізм і чим він небезпечний?

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що може призвести до тяжких наслідків. У той же час, ботулізм є тією хворобою, якої в більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути заражені: ботулізм не можна визначити за кольором чи смаком, мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок вживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються й випадки хвороби після вживання продуктів, які виробляють у промислових умовах.

Це відбувається у разі недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки або зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Поки що невідомі випадки ботулізму, пов’язані з вживанням свіжих промитих і правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Профілактика ботулізму

Щоб уберегтися від ботулізму, уникайте споживання таких продуктів:

  • в’ялена, копчена, солона та консервована риба;
  • м’ясні та грибні консерви;
  • консерви домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або перевозили належним чином;
  • якщо ви сумніваєтеся в якості продуктів.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі.

У той же час симптоми можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби та більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але бачите предмети;
  • сильна сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гнусовим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, ослаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, запор);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.

Надалі з’являється порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого непокоїть «сітка чи туман» перед очима, двоїння предметів, тяжкість читання, що пов’язане з паралічем м’язів очей). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття грудки в горлі, болі під час ковтання, роздратування в горлі – всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів та супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках пацієнтів непокоїть почуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості хвороби.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні