Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії чорнобильцям: кому перерахують пенсійні виплати та скільки додадуть

Пенсії чорнобильцям: кому перерахують пенсійні виплати та скільки додадуть

Этот материал также доступен на русском языке
У грудні деякі пенсіонери вже почали одержувати підвищені пенсії.

Про те, як зараз має відбуватися нарахування пенсійних виплат для військовослужбовців-чорнобильців і чи проводитиметься перерахунок їх пенсій, пише Армія Inform.

За словами начальника відділу призначення пенсій управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Ольги Хоренко, за додатковими відсотками для ліквідаторів аварії на ЧАЕС, у тому числі 5% для 2-ї категорії та 10% для 1 -ї категорії, ще у 2006 році було змінено статтю 13 закону “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, яка вже не передбачала нарахування таких відсотків.

Надалі масовий перерахунок для військових пенсій проводився відповідно до постанови Кабміну від 7 листопада 2007 р. № 1294 “Про впорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу та деяких інших осіб” з 1 січня 2008 року, тобто . перерахунок проводили пенсіонерам-чорнобильцям без урахування додаткових відсотків.

“Поки що така надбавка за відсотками не береться до уваги, проте у разі надання відповідного рішення суду до органів Пенсійного фонду України виконання йде відповідно до покладених зобов’язань”, – зазначила Хоренко.

Відповідно до рішення Великої Палати Верховного суду (справа № 200/7786/19-а) орган Пенсійного фонду України зобов’язаний нарахувати та виплачувати військову пенсію з урахуванням таких відсотків.

Таким чином, пенсії військовослужбовців-ліквідаторів, призначені до 4 квітня 2006 року, мають перераховуватись з 10 або 5-відсотковим збільшенням. Для інших пенсіонерів такої категорії перерахунок не передбачено.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні