П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯкий догляд потрібний цикламену?

Який догляд потрібний цикламену?

Этот материал также доступен на русском языке
Коли в квітковому магазині бачиш цикламен, важко утриматись від покупки. Але вдома рослина часто розчаровує: вона швидко втрачає свою привабливість, квітки, що розпустилися, в'януть і поникають, листя жовтіє. Причина – помилки у догляді.

У природі цикламени цвітуть восени чи напровесні. Після відцвітання настає спокій, у цикламена поступово жовтіють і відмирають листя. Домашня квітка також чергує два періоди. Багато квітникарів намагаються зберегти бульби рослини, що заснула, в повністю сухому грунті, помістивши горщик у холодильник. Бульбу після такого «спокою» розбудити не вдається. Особливо небезпечне пересушування для зовсім молодих рослин з невеликими бульбами. Як тільки рослина відцвіла і почала втрачати листя, просто скоротіть полив і не підгодовуйте її. Але не кладіть у холодильник! Через деякий час цикламен знову відростить листя.

Як відрізнити перський цикламен від цикламена європейського (пурпурного)? Щоб зрозуміти, як доглядати за цикламеном, потрібно знати, до якого виду належить рослина. Терміни цвітіння, період спокою та глибина при пересадці відрізняються у цикламена пурпурного (європейського) та цикламена перського. Ознаки, за якими можна відрізнити види цикламена:

  1. Найчастіше восени та взимку квітучими продаються цикламени перські, навесні та влітку – пурпурні (європейські). До появи сучасних гібридів квітки цикламена перського були більшими. Але зараз розрізнити два види цикламена за квітками неможливо.
  2. Погляньте на виворіт аркуша. У цикламена пурпурового вона лілова, навіть пурпурна, у цикламена перського – зелена, можливо з малюнками.
  3. Зверніть увагу, як сидить у горщику рослина. Якщо бульба виступає над рівнем ґрунту, це цикламен перський. Якщо він занурений у ґрунт повністю, це цикламен пурпуровий.
  4. Клубень цикламену перського сплощений, не утворює «діток», коріння формується лише в нижній частині. Клубень цикламену пурпуровий згодом розростається, формує невеликі дочірні бульбашки. Коріння розташоване по всій поверхні бульби.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні