Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії у 2023 році: які зміни чекають на українців?

Пенсії у 2023 році: які зміни чекають на українців?

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах війни рівень наших доходів падає, а ціни на продукти і ліки постійно повзуть вгору. Що вже казати про пенсії, які й у мирний час не відповідали реальному прожитковому мінімуму.

Що на нас чекає наступного року? Чи планують підвищити розмір пенсійних виплат і чому на пенсію зможуть розраховувати не всі?

На пенсію підуть не всі

У нашій країні щороку підвищують кількість стажу, необхідну для призначення пенсії. Щоб піти на пенсію за віком у 2022 році, потрібно було мати не менше 29 років стажу. Ті, кому наступного року виповнюється 60 років, не зможуть оформити пенсію, якщо вони не мають 30 років стажу. Це стосується і чоловіків, і жінок. У такому разі призначення пенсії відкладається до 63 або до 65 років, залежно від наявного стажу станом на відповідний рік. Таким чином, нових пенсіонерів буде дедалі менше. А ті, хто вже на пенсії, поки що не зможуть розраховувати на її суттєве підвищення.

Прожитковий мінімум не змінюватиметься

На початку листопада Верховна Рада ухвалила Закон «Про Державний бюджет України на 2023 рік», і його вже підписано президентом. Цим Законом, зокрема, затверджено розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати на наступний рік. Ми звикли до того, що ці показники кілька разів на рік змінюються, що призводить до автоматичного підвищення пенсій. Але цього разу нічого не зміниться. Мінімальна зарплата залишиться такою самою, як зараз, – 6700 гривень, а прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, весь наступний рік становитиме 2093 гривні (таким він став з 1 грудня цього року). Тобто традиційного підвищення мінімальної пенсії, а також різних надбавок наступного року не передбачено.

У березні обіцяють індексацію

Проте у Міністерстві соціальної політики запевняють, що у березні пенсії проіндексують. Попередньо йдеться про підвищення на 5%. Це, звісно, не відповідає нинішньому рівню інфляції. Але в умовах війни і таке підвищення можна назвати розкішшю. При цьому слід пам’ятати, що на 5% індексується не сама пенсія, а зарплата, яка підставляється у формулу розрахунку. І незважаючи на те, що щорічну індексацію з 1 березня передбачено законом, нам все одно потрібно дочекатися додаткової постанови Кабінету Міністрів. Це необхідно, щоб затвердити коефіцієнт підвищення і, можливо, прописати додаткові нюанси.

Чи підвищать пенсії військовикам, держслужбовцям і науковцям?

Окрема тема – індексація спеціальних пенсій. На законодавчому рівні нарешті врегульовано питання індексації пенсій військовослужбовців, держслужбовців та науковців. Пенсії особливо двох останніх категорій людей не підвищуються вже багато років. Внесені до законодавства зміни передбачали індексацію таких пенсій вже з 1 березня 2022 року. Але Кабінет Міністрів по суті заблокував це рішення доти, доки не буде скасовано воєнний стан. Як відомо, його подовжено до 19 лютого 2023 року. Якщо його продовжать і після цієї дати, то, очевидно, індексації зазначених пенсій знову не відбудеться.

Нововведення для чорнобильців

Минулого року до законодавства внесено деякі зміни щодо пенсійного забезпечення чорнобильців. Наразі мінімальні пенсії за інвалідністю у ліквідаторів прив’язано до середньої зарплати по Україні. Середня зарплата в країні, яка враховується при обчисленні пенсій, за 2021 рік становить 12 993,56 гривні. За наявності інвалідності І групи загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим за цю суму, тобто 100%. За наявності ІІ групи інвалідності пенсія встановлюється у розмірі не нижчому за 80% від зазначеної суми, за наявності ІІІ групи – 60%.

У лютому має бути названо середню зарплату вже за 2022 рік. Через це частину пенсій мають автоматично перерахувати з 1 березня.

Перерахунок пенсій за стажем

Щороку з 1 квітня відбувається автоматичний перерахунок пенсій працюючим громадянам. Норма поширюється на тих, хто набув необхідного стажу станом на 1 березня поточного року і кому такий перерахунок не робили останні два роки. Тобто відбувається перерахунок пенсії з додаванням стажу. Зауважимо, що останні два роки цей перерахунок проводився із запізненням. За фактом його робили у червні і потім виплачували людям різницю за квітень і травень. Затримка пов’язана з тим, що звітність про страхові внески подається тепер не щомісяця, а щокварталу. Тому у березні Пенсійний фонд ще не бачить усієї картини про стаж людини і не може визначити право на перерахунок.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні