Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВ Україні у 2023 році підвищуються вимоги до пенсійного віку: хто не...

В Україні у 2023 році підвищуються вимоги до пенсійного віку: хто не зможе вийти на пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
Найменше місяця залишилося до зміни правил виходу на пенсію. В результаті деяким українцям доведеться працювати до 63 або 65 років, або ж докуповувати стаж. Відповідні зміни внесено до закону ще в рамках реформи 2017-го і поступово набирають чинності.

Так, якщо цього року для отримання пенсії у 60 років необхідно мати 29 років стажу, то вже менше ніж за місяць вимога збільшиться до 30 років. Виконати його зможуть далеко не усі українці. Як розповіла старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птахи Лідія Ткаченка, зараз українці виходять на пенсію зі стажем 31-32 року, пише Обозреватель.

Цього року, щоб отримати пенсію у 60 років, потрібно мати 29 років стажу, наступного – 30 років, а 2024-го – 31 рік. Тобто фактично багато українців не матимуть стільки стажу, скільки необхідно для отримання пенсії вчасно.

“Легше тоді вже взагалі підвищити пенсійний вік до 65 років і не мучити з критеріями за стажем. років, їм не вистачатиме стажу”, – каже Ткаченко.

Слід зазначити, що ще 2017-го в Мінсоцполітики вважали, що 2027-го на пенсію у 63 роки зможуть вийти 40% українців, у 65 років – 5%, а ще 45% – зможуть отримувати пенсію у 60 років. Але така оцінка виявилася надто оптимістичною.

“Було розраховано на те, що люди почнуть заробляти стаж. Але таке диво не сталося, ми не бачимо зростання зайнятості. Плюс пандемія, кризи. Це був позитивний прогноз. Насправді без пенсії у 60 років можуть залишитися і 2/3 (66) %). Головне, що ніхто не знає, з яким стажем люди прийдуть. До 2000 року в реєстрі немає даних, – відмітила експертка.

Також додала проблем і війна. Чимало українців залишилися без роботи, а це означає, що накопичити необхідний стаж для виходу на пенсію у 60 років вони точно не зможуть.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи вистачить  грошей на пенсії у 2023 році.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні