No menu items!
П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк захистити електронні побутові прилади від стрибків напруги

Як захистити електронні побутові прилади від стрибків напруги

У зв'язку з регулярними відключеннями електроенергії по всій Україні багато хто ставить собі питання, як вберегти побутову техніку від випадково згоряння.

Особливо це стосується літніх людей, які не завжди можуть дозволити собі покупку нового холодильника чи бойлера. Щоб убезпечити себе від поломок, можна вибрати один із приладів, про які розповімо нижче. Вони корегують напругу току або відключають його подачу на електричне обладнання в критичні моменти.

Найчастіші причини перепадів напруги

Крім атаки рф на інфраструктуру України, напруга в мережі може «стрибати» з таких причин:

  • зношування підстанцій з часом, їх невідповідність фактичному використанню електроенергії, внаслідок цього обладнання працює з перевантаженнями;
  • нерівномірний розподіл навантаження і як наслідок виникнення перекосів фаз;
  • атмосферні опади, як-от бурі, урагани, шквальний вітер, град.

Незначні перепади напруги просто знижують ефективність обігрівальних приладів та освітлювального обладнання. Більш різкі стрибки здатні повністю вивести з ладу складну побутову техніку, як-от пральна машина, газовий котел тощо.

Мережевий фільтр

Це своєрідний подовжувач на кілька розеток, обладнаний варистором. Він захищає підключену побутову техніку від екстремальних стрибків в мережі. Не працює на корекцію напруги, тому на тлі хронічних стрибків буде малоефективним.

Реле контролю напруги

Цей невеликий прилад встановлюють безпосередньо у вхідному щитку. Він знеструмлює підключену техніку у випадку, якщо напруга виходить з певного діапазону. Водночас межі мінімальної та максимальної напруги може задати сам користувач.

Важливо: РКН не здатне підвищити якість напруги у мережі.

Стабілізатор

Цей прилад вирізняється тим, що здатний не просто захистити обладнання в будинку під час мережевих перепадів, але й підтягнути до нормальних значень хронічно підвищену або знижену напругу.

На ринку є кілька видів обладнання. Якщо ви вирішили купити стабілізатор напруги у Харкові, з ними потрібно ознайомитись детальніше. Це такі прилади:

  • лінійні — найдешевші та з невисокими показниками потужності;
  • механічні, вони ж сервопривідні — за принципом роботи майже не відрізняються від попередніх, але мають вищу вартість;
  • електронні — потужні, надійні, точні, забезпечують повноцінний захист усієї побутової техніки в будинку.

Джерела безперебійного живлення

Якщо не має можливості купувати й встановлювати дороге захисне обладнання, придивіться до джерела безперебійного живлення. Воно є особливо актуальним для комп’ютера. Такий пристрій має вбудований акумулятор. За умови різкого відключення електроенергії дозволяє зберегти дані в потрібні теки, плавно відключити ПК або навіть попрацювати ще якийсь час. Деякі моделі можуть функціонувати в автономному режимі до 30 хвилин.

Хороші джерела безперебійного живлення, як і інші прилади для захисту побутової техніки, можна знайти в магазинах побутової техніки. Ще зручніше знайти й замовити все в інтернет-магазині Алло.Юа в Харкові. Компанія забезпечує доставку товарів містом, тому ви зможете значно заощадити час на покупку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні