П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіУкраїнців попередили: очікується велике зниження зарплат

Українців попередили: очікується велике зниження зарплат

Этот материал также доступен на русском языке
Громадяни воюючої країни не можуть ставати багатшими. Тому жодним зростанням зарплат не компенсуватиме реальне зниження рівня життя.

Зарплати українців цього року значно знизяться. Незважаючи на підвищення мінімалки, у середньому кожен із нас цього року збідніє на чверть. Тенденція збережеться і в наступному, 2023 році, пише today.ua.

Про це розповів голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев в інтерв’ю.

За словами Гетьманцева, практично всі українці за підсумками 2022 року, військового, року стануть біднішими. Причому навіть ті, у яких номінальна зарплата стала вищою. Проте з урахуванням падіння ВВП, інфляції та девальвації гривні збідніють усі.

“Реальні середні зарплати знизяться цього року. Це прогноз Нацбанку — зменшення на чверть. Це наслідок війни: скорочення економіки та 30% інфляції”, — заявив нардеп-слуга.

За його словами, у такий час зростання реальних доходів просто неможливе. Це – хрестоматія війни. Громадяни воюючої країни не можуть ставати багатшими. Тому жодним зростанням зарплат не компенсуватиме реальне зниження рівня життя.

“Зростання реальних доходів населення у воєнний час – ілюзія”, – переконаний Гетьманцев.

Тому на сьогодні головне завдання влади – стримування процесу збіднення населення, а також його пом’якшення найбільш незахищених соціальних верств. Власне на це, крім основного завдання – підтримки та зміцнення боєздатності армії, та спрямовані основні зусилля уряду.

Гетьманцев вважає, що Кабмін поки що справляється з цими непростими завданнями. Звичайно, настільки, наскільки дозволяє обмежений бюджет.

При цьому у бюджеті 2023 року не заплановано підвищення мінімальної зарплати. Вона залишиться на рівні 6700 гривень. Водночас, за прогнозами середня зарплата у 2023 році має становити 18 261 гривню. Однак в Україні залишається дуже багато незайнятого населення, хоча офіційний рівень безробіття цього року безпрецедентно низький – лише 223,7 тис. осіб. Але офіційна цифра і не відображає реальної ситуації. Більшість безробітних взагалі не стають на облік у службі зайнятості – з різних причин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні