Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно мульчувати ґрунт?

Як правильно мульчувати ґрунт?

Этот материал также доступен на русском языке
Мульчування ґрунту корисно проводити не лише навесні, а й перед зимівлею. Захисний шар допоможе деревам та іншим культурам, які залишаються зимувати, добре перенести морози та навесні активно вступити у вегетацію.

Яка мульча не підходить для городу?

Мульчу, яку небажано використовувати на своїй ділянці, можна розпізнати за цими ознаками:

  • частинки мульчі злипаються, внаслідок чого погано пропускають воду і повітря (зазвичай це тирса або кора нехвойних дерев);
  • мульчі занадто багато (товстий шар мульчі уповільнює зростання рослин і навіть вбиває їх);
  • мульча знижує біологічну активність у ґрунті (якщо під шаром мульчі немає хробаків та комах, значить, у ґрунті немає життя);
  • мульча погіршила склад ґрунту (наприклад, мульча, що не повністю перепріла, може «вимивати» живильні мікроелементи або азот із ґрунту; неправильно підібрана – закисляти і без того кислий ґрунт);
  • мульча містить сміття, насіння бур’янів, небезпечну «хімію».

Деревна тріска та тирса. Не варто вкривати свої грядки свіжими відходами лісового виробництва. Тирса годиться для внесення в грунт і мульчування лише після того, як повністю перепріє – через 2-3 роки.

Кора дерев твердих порід підходить для мульчування тільки в тому випадку, якщо ваша мета – затримати зростання бур’янів і запобігти вимиванню ґрунту. В іншому випадку вона не несе жодної користі для саду та городу: частинки склеюються, утворюючи на землі щільну кірку.

Плівка та спанбонд. Мульчування городу плівкою та спанбондом допустимо у виняткових випадках. Цими матеріалами покривають грядки переважно під час вирощування культур для комерційних цілей. Цей вид мульчі блокує зростання бур’янів, але водночас погіршує повітро- та вологопроникність ґрунту.

Неперепрілий компост. Свіжий компост, що не перепрів, особливо у великій кількості, може в прямому сенсі спалити город: у процесі гниття температура компосту підвищується.

Сіно. На відміну від соломи, сіно не варто використовувати для мульчування грядок та клумб. Сіно – переносник насіння бур’янів. До того ж сіно швидко починає пріти під впливом вологи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки води потрібно вилити під дерево, щоб воно вдало перезимувало.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні