П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЯкі нові нагороди з'явилися в Україні з початку війни?

Які нові нагороди з’явилися в Україні з початку війни?

Этот материал также доступен на русском языке
Перші наші військові нагороди з'явилися ще 1919 року, а загалом у незалежній Україні їх було понад тридцять п'ять.

Після початку повномасштабної війни було затверджено ще дві нагороди – медаль «За оборону України» та «Хрест бойових заслуг». Що це за нагороди, кому та за що їх вручають?

«Хрест бойових заслуг»: першим кавалером став Валерій Залужний

Першою нагородою, заснованою з початку повномасштабного російського вторгнення, став Хрест бойових заслуг. Указ про створення цієї відзнаки було підписано 5 травня 2022 року. Удостоєтися цієї нагороди можуть ті, хто виявив видатну особисту хоробрість або зробив геройський вчинок при виконанні бойового завдання в умовах небезпеки для життя. Також цю нагороду зможуть отримати воєначальники за визначні успіхи в управлінні військами під час бойових дій.

Хрест виробляють із срібла з позолотою, він є схрещеними золотими мечами, вістря яких спрямовані вгору – на знак перемоги. У центрі зображено герб та жовто-блакитна шовкова стрічка. “Хрест бойових заслуг” може бути присвоєний посмертно, а один і той самий чоловік не може бути нагороджений ним більше трьох разів.

Першим кавалером «Хреста бойових заслуг» став головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

Крім нього нагороди отримали понад 30 осіб, серед яких фронтові командири, військові лікарі, прикордонники.

Медаль «За оборону України» зможуть отримати захисники та волонтери

Відзнака Президента «За оборону України» – друга нагорода, затверджена з початку російської агресії. Указ про її створення було підписано 5 серпня 2022 року. До цієї нагороди представлятимуть тих, хто брав участь в обороні України. Окрім воїнів, її кавалерами можуть стати співробітники Нацгвардії, СБУ, зовнішньої розвідки, правоохоронних та інших органів влади, працівники яких допомагали нашим захисникам та волонтери.

Знак відзнаки «За оборону України» – медаль, яка вручатиметься у двох видах: золотому та срібному. На одному боці її зображено герб і чотири перехрещені мечі, а на іншій – напис «За оборону України». Крім того, золоті та срібні медалі відрізнятимуться кольором стрічок – зеленою та сірою з червоною смугою посередині.

“Хрест бойових заслуг” схожий на історичну нагороду

За основу для дизайну “Хреста бойових заслуг” творці взяли нагороду зі схожою назвою – Хрест бойової заслуги, яка існувала в Українській повстанській армії з 1944 року. Її також присвоювали військовим та цивільним особам, які відзначилися на полі бою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні