П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк доглядати за кімнатним різдвяником, щоб він пишно цвів?

Як доглядати за кімнатним різдвяником, щоб він пишно цвів?

Этот материал также доступен на русском языке
Декабрист (наукова назва шлюмбергера) - рід лісових епіфітних кактусів, що традиційно цвітуть у грудні-січні. У народі шлюмбергер часто називають і різдвяником.

Рослина не примхлива. Найкраще місце для неї – світле, але не сонячне підвіконня. Обов’язково прохолодне, без гарячих батарей та обігрівальних приладів. Догляд за декабристом відрізняється залежно від сезону.

Період вегетації – з середини березня до вересня. У цей період декабрист переживає час активного зростання. Він збільшується в розмірах, нарощує нове листя-сегменти. У цей час рослину можна утримувати на підвіконні, балконі або у дворі. Найкраще – на свіжому повітрі, у негустій ​​тіні дерев.

Влітку шлюмбергеру регулярно обприскують теплою водою, поливають у міру просихання земляної грудки. Заливати в жодному разі не можна! Також влітку необхідне внесення азотистих чи універсальних добрив раз на 2 тижні. Найкраща літня температура для декабриста – +20-23°C.

Період спокою (підготовка до цвітіння) – жовтень. У цей період рослина набирається сил перед цвітінням, починає закладку квіткових бруньок. Від того, чи правильно ви доглядаєте декабриста у жовтні, залежатиме, зацвіте він цього року чи ні.

У жовтні шлюмбергера потребує меншої кількості вологи та світлового часу. Прохолоди та свіжого повітря, навпаки, має бути більше. Якщо влітку шлюмбергера знаходився на балконі або відкритому повітрі, за відсутності заморозків не заносьте її в квартиру до листопада. Оптимальна температура для осіннього утримання +10-18°C. Шлюмбергера також чудово переносить короткочасне зниження температур до +3-5 ° C.

У цей період поливати різдвяник слід рідко. Тільки тоді, коли листя-сегменти починає зіщулюватися, втрачати тургор. Поливати найкраще не водою, а завареним чаєм. Є секрет квітникарів: декабрист закладає від чаю більше квіткових бруньок, ніж від дорогого добрива. Після таких «чайних церемоній» зацвітають навіть проблемні декабристи, які ніколи не квітнуть.

Ближче до листопада обов’язково підживіть шлюмбергеру добривом для квітучих – це також допоможе довгому і рясному цвітінню.

Період цвітіння – листопад – січень. Наприкінці жовтня або на початку листопада декабрист заносять у тепліше приміщення (якщо рослина стояла на підвіконні – нічого не змінюють). Рослину починають рясно поливати (краще – завареним теплим чаєм), вносити калієво-фосфорні підживлення. Для формування міцних бутонів декабрист поливають розчином кальцієвої селітри або настоєм яєчної шкаралупи. Настій роблять так: яєчні шкаралупи (сирі) миють, заливають водою, настоюють добу та використовують для поливу.

Приблизно за тиждень починають формуватися бутони. Оптимальна температура для цвітіння 19-22°C вдень та 15-20°C вночі.

Під час бутонізації та цвітіння повертати горщик з декабристом не можна. Краще взагалі не чіпати рослину, не переносити її з місця на місце, не мити.

Період спокою – лютий-березень. Після цвітіння декабрист формують, тобто відкручують верхні сегменти на пагонах. Це стимулює гарне розгалуження, формування густого куща. Під час періоду спокою шлюмбергеру поливають після просихання верхнього шару землі, не допускають пересихання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні