Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПільгиЯкі умови мають виконуватись для призначення пільгової пенсії?

Які умови мають виконуватись для призначення пільгової пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Як чинити, якщо у Пенсійному фонді відмовили у призначенні пільгової пенсії?

Які умови мають виконуватись для призначення пільгової пенсії?

«Мені відмовили у призначенні пільгової пенсії. У період з 2 січня 2007 року по 8 лютого 2022 року я працювала молодшою медсестрою в рентген-кабінеті в Саратській центральній лікарні. Відповідно до атестації робочих місць, у нашій установі зазначена посада відноситься до Списку №2 з правом на пільгову пенсію у зв’язку з шкідливими та небезпечними умовами праці. Мені зараз 55 років, загальний стаж понад 35 років, із них 15 років – у рентген-кабінеті. Документи додаю. Чи правильно зі мною вчинили?

Алла Пелін, село Новоселівка, Одеська обл.»

У трудовій є неточності

Жінки, які працювали за Списком №2, справді мають право на пенсію у 55 років. Для цього потрібно мати не менше 25 років загального стажу, з яких не менше 10 років у шкідливих умовах (що мусить підтверджуватися результатами атестації робочих місць).

Списком пільгових професій, зокрема, передбачено посаду «молодша медична сестра з догляду за хворими у рентгенівських відділеннях (кабінетах)».

У трудовій книжці у вас записано: «Прийнята на посаду молодшої медсестри рентген-кабінету». В даному разі відсутні слова «з догляду за хворими». Як ми розуміємо, саме через відсутність цих слів у Пенсійному фонді відмовили у призначенні пенсії. Тобто Пенсійний фонд вимагає, щоб назва посади слово в слово відповідала тій назві, яка вказана у нормативному документі.

Має бути уточнююча довідка

Ситуація виходить неоднозначною. Нагадаємо, що у тих випадках, коли у трудовій книжці відсутні відомості, які визначають право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального стажу приймаються довідки з місця роботи. У такій довідці мають бути зазначені:

– періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;

професія або посада;

характер виконуваної роботи;

розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їхні номери, до яких включається цей період роботи;

  • первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано вказану довідку.

Як захистити право на дострокову пенсію?

Формально лікарня виконала цю вимогу і довідку, що підтверджує вашу роботу у шкідливих умовах, видала. Але в довідці знову-таки вказано посаду «молодша медична сестра», а не «молодша медична сестра з догляду за хворими». Хоча в одному з наказів про проведення атестації робочих місць у лікарні безпосередньо навпроти вашого прізвища чітко зазначено: «віднести до списку №2 з правом на пільгове пенсійне забезпечення молодших медичних сестер з догляду в рентген-кабінеті».

Таким чином, у нас немає сумнівів, що ви заслужили свою пільгову пенсію. Але як у цьому переконати Пенсійний фонд?

ВАРІАНТ 1. Вимагати від роботодавця довідку з точнішим формулюванням.

ВАРІАНТ 2. Оскаржувати рішення Пенсійного фонду у вищій інстанції, надіславши до обласного управління копію рішення про відмову у призначенні пенсії. А потім, якщо знадобиться – до Пенсійного фонду України.

ВАРІАНТ 3. Звернення до суду. На наш погляд, ця справа цілком виграшна. Так чи інакше, є безліч доказів того, що ви дійсно працювали у шкідливих умовах. Питання лише в тому, на кого подавати до суду – на роботодавця, який недостатньо чітко вів документацію, або на Пенсійний фонд, де прискіпливі до кожного слова.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні