Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ Мінсоцполітики підказали, що робити, якщо до виходу на пенсію забракло кілька...

У Мінсоцполітики підказали, що робити, якщо до виходу на пенсію забракло кілька місяців стажу

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців через війну втратили роботу. Найприкріша ситуація у тих, кому до пенсії не вистачило кількох місяців чи кількох років. Але українці можуть стати на облік у службі зайнятості або знайти будь-яку роботу, якщо їх звільнили через війну, і накопичити потрібну та недостатню кількість страхового стажу для виходу на пенсію.

Про це розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, передає “Finance.ua”.

Час, який людина перебуватиме на обліку у службі зайнятості, вважатиметься як страховий. При цьому працювати необов’язково. Також можна знайти будь-яку іншу роботу, навіть не за фахом, або виконувати громадські роботи, що також буде віднесено до страхового стажу.

Проблему нестачі стажу допоможе вирішити договір із Пенсійним фондом. У Фонді можна робити внески, яких не вистачає для отримання повного стажу. Тобто місяці, яких немає, можна придбати. Також, якщо до пенсії залишається не більше півтора року, людина має право вийти на заслужений відпочинок достроково, але тоді пенсійні виплати можуть бути меншими.

Крім цього, якщо майбутній пенсіонер змушений був виїхати за кордон і призупинити офіційну роботу в Україні, він також матиме вихід із ситуації.

В Україні незабаром буде ухвалено новий закон “Про спрощення придбання страхового стажу”, згідно з яким за допомогою порталу “Дія” або через пенсійний кабінет людина може укласти договір з Пенсійним фондом та добровільно сплачувати страхові внески у тому розмірі, в якому забажає. Таким чином, вона зможе збільшити свій дохід, з якого потім обчислюватиметься пенсія, або зараховуватиметься страховий стаж.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні посилюють вимоги до страхового стажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні