П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачХто повинен платити за ліфт в багатоквартирному будинку?

Хто повинен платити за ліфт в багатоквартирному будинку?

Этот материал также доступен на русском языке
Управління багатоквартирним будинком включає утримання спільного майна багатоквартирного будинку.

«Я – ветеран війни, учасник бойових дій. Хочу отримати роз’яснення щодо внесення коштів за утримання ліфта мешканцями багатоквартирного будинку (ОСББ), які проживають на першому поверсі. Чи повинні вони сплачувати за послуги, якими не користуються?

В. Тищенко, м. Фастів, Київська обл.»

 Що таке спільне майно?

Згідно з пунктом 1 статті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», послуга з управління багатоквартирним будинком включає утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема: прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім тих систем, обслуговування яких здійснюється виконавцем за умовами індивідуальних договорів), утримання ліфтів тощо.

Тобто ліфт – це така сама частина будинку, як сходові клітини, горище, підвал, і мешканці платять не за поїздки, а за те, що працює ліфт. Таким чином, мешканці беруть участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку та прибудинкових територій відповідно до своєї частки у майні будинку. Ліфти є спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирних будинків, і вони повинні їх утримувати.

Отже, плата за ліфт відповідає вимогам законодавства, а щодо тарифу на оплату – відносно вас діють пільги*.

Як відмовитися від послуги, якою не користуєшся?

Вам також слід звернути увагу на те, що діє Закон України «Про особливості права власності в багатоквартирних будинках», і у співвласників є право загальними зборами ухвалювати рішення про управління і розпорядження спільним майном, наприклад, звільнити від плати за технічне обслуговування ліфтів власників житлових і нежитлових приміщень першого поверху.

Якщо вашим будинком управляє ОСББ, можете винести на обговорення тему, що ті, хто проживає на першому поверсі, не повинні сплачувати за ліфт, бо вони ним не користуються. Якщо рішення це буде ухвалено, ви зможете не сплачувати за обслуговування ліфта.

*Пільги на комуналку

Відповідно до пункту 5 статті 14 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники війни мають право на 50-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні