Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ Пенсійному фонді попередили, хто з українців може перестати отримувати пенсії

У Пенсійному фонді попередили, хто з українців може перестати отримувати пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Для відновлення пенсійних виплат потрібно особисто подати заяву до Пенсійного фонду.

Із проблемою відсутності виплат зіткнулися пенсіонери, які після 24 лютого виїхали за кордон. За словами експерта Сергія Корбкіна, причиною такого могла стати законодавча норма, згідно з якою виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється на весь час проживання людини пенсійного віку за межами країни. Винятком можуть бути випадки, передбачені міжнародними договорами України. За словами Коробкіна, виплати не припинятимуться, якщо людина залишила країну ненадовго: поїхала у відрядження або у відпустку, вирішила відвідати родичів. Пенсійний фонд може про це навіть не дізнатися.

Коли можуть перестати платити пенсію

За законом українські пенсіонери мають отримувати пенсії щомісяця:

  • за місцем проживання в межах України, зазначеною у заяві;
  • через пошту або на банківські картки.

Однак для запобігання надмірним виплатам ПФУ використовує систему моніторингу. Про що слід пам’ятати?

  1. У разі закінчення терміну банківської картки виплату пенсії автоматично перенаправляють на пошту. Про те, що відбувається, банки повідомляють у ПФУ. Якщо людина не забирає свою пенсію на пошті довше 6 місяців, нарахування виплат повністю припиняється.
  2. Якщо пенсіонер не знімає гроші зі своєї пенсійної картки більше року, банк також повідомляє про це у ПФУ та виплати припиняються.

Низка українських пенсіонерів, у тому числі тих, що виїхали за кордон, не знають про подібні правила і тому скаржаться на відсутність виплат.

Як відновити виплату пенсій

Для поновлення виплат пенсіонер має особисто подати відповідну заяву до Пенсійного фонду. Нараховані суми пенсії, які людина не отримала, можуть бути виплачені максимум за останні три роки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українцям почали виплачувати допомогу у розмірі 3400 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні