Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеПугачовський бунт: як російська примадонна виступила проти Путіна

Пугачовський бунт: як російська примадонна виступила проти Путіна

Этот материал также доступен на русском языке
В Росії усіх, хто виступає проти війни з нашою країною і критикує владу Путіна, називають іноземними агентами і вносять до спеціального реєстру. До списку таких людей запропонувала себе внести і Алла Пугачова.

Чому добре відома Примадонна радянської естради виступила з такою заявою? З цього приводу польська газета «Gazeta Wyborcza» («Газета Виборча») опублікувала статтю «Алла Пугачова проти Путіна. СРСР нападає на Росію». Пропонуємо вашій увазі скорочений варіант цієї статті.

Найсучасніша росіянка

Старші покоління добре пам’ятають радянські часи, а значить і роки найбільшої популярності Пугачової. І хоча примадонна офіційно завершила свою кар’єру більше десяти років тому, в Росії її називають «голосом нації».

Слава найпопулярнішої радянської співачки не згасла з розпадом імперії. Навпаки, Алла Пугачова стала символом нації, яка формувалася на руїнах СРСР у 1991 році. Вона усвідомлює свою роль і значення, яке їй надається, навіть якщо кокетливо підкреслює, що ніколи не хотіла бути «дівою» або «зіркою», а лише «жінкою, яка співає».

73-річна Пугачова роками була лідером усіляких опитувань популярності; навіть тих, в яких респонденти відбирають претенденток на звання «найсучаснішої росіянки». Для значної частини суспільства Володимир Путін і Алла Пугачова посіли рівні, аж ніяк не протилежні, позиції на п’єдесталі символів патріотизму. Але це змінилося восени.

Руки геть від мого чоловіка

«Прошу внести мене в реєстр іноземних агентів моєї улюбленої країни, тому що я співчуваю своєму чоловікові, чесній, порядній і щирій людині, справжньому і непідкупному патріоту Росії, який бажає процвітання Вітчизни, миру, життя, свободу слова і вимагає припинення відправки наших хлопців на смерть в ім’я ілюзорних цілей, які роблять нашу країну ізгоєм і погіршують життя наших громадян».

Такий запис в «Інстаграмі» Алла Пугачова опублікувала у вересні, через два дні після того як її чоловіка, Максима Галкіна, влада внесла до реєстру іноземних агентів. 

Таким чином, примадонна вперше відкрито, а не завуальовано виступила проти російського наступу на Україну, який давно критикував її чоловік – гуморист, відомий усім росіянам.

Розлючена нападом на коханого чоловіка, Пугачова, наголошуючи, що «єдине, чого вона не може пробачити, це напад на рідних», не зупинилася на цьому зверненні. Вона публічно погрожувала, що якщо влада «зачепить Макса», тобто порушить проти нього кримінальну справу, то сама «заговорить». А потім показово покинула Росію, назвавши тих, хто підтримував Путіна, рабами.

Її бунт викликав жорстку критику з боку провідних пропагандистів, які не тільки звинуватили її в «зраді нації» і «продажності», а й хотіли підірвати її талант. І навіть закликали забрати отримані нею нагороди, медалі та громадянство.

І – глуха тиша Кремля. «Це чіткий сигнал, що російська влада не зовсім з’їхала з глузду і усвідомлює, що підняти руку на всенародну любов буде для неї катастрофою», – пояснює політолог Іван Преображенський.

А радник президента Володимира Зеленського навіть бачить у цьому «початок кінця режиму Путіна».

Алла Пугачова проти Путіна – це СРСР нападає на Росію. Зрештою, ті, хто підтримує вторгнення, теж ідентифікуються з ним. Таким чином заплямувала основний наратив, який виправдовує цю війну, – прокоментував Олексій Арестович.

Політичний оглядач Іван Яковина вважає, що Алла Пугачова, як ніхто раніше, зіпсувала ряди прихильників Путіна, посіявши сумніви серед них.

Оцінка «бунту Пугачової» не для всіх є однозначною. Частина не лише українського суспільства, але й російська опозиція звинувачують її в тому, що вона консервативна, не називає речей своїми іменами і «жаліє наших хлопців», а не українську націю. Незалежні експерти, однак, зазначають, що виступ дипломатичної, здавалося б, абсолютно аполітичної Пугачової означає більше, ніж гасла радикальної опозиції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні